Hlavní obsah

Indický řidič si libuje v jízdě pozpátku, od ledna nacouval šest tisíc kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jízda pozpátku dělá mnohým řidičům potíže a někteří se jí, pokud to jde, úplně vyhýbají. Opačným extrémem je indický inženýr Santosh Raje Shirke, který má couvání ze všeho nejraději. Od začátku letošního roku se jiným způsobem nepřepravuje, stihl tak už projet celkem jedenáct indických států a urazit téměř šest tisíc kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indický řidič jezdí zásadně pozpátku, od ledna už nacouval 6000 kmVideo: India Photo Agency, AP

 
Článek

Svou prozatím nejdelší cestu pozpátku započal 10. ledna ve městě Puné, nacházejícím se v indickém státě Maháráštra.

Shirke přitom necestuje v nijak zvlášť upraveném autě, ale obyčejném vozu Maruti Suzuki Swift. Při jízdě dokáže vyvinout maximální rychlost až 45 kilometrů za hodinu.

S ohledem na to, že se jedná o skutečně neobvyklý a relativně nebezpečný koníček, musí být řidič neustále maximálně ostražitý. „Dávám si velký pozor, abych žádným způsobem neohrozil ostatní řidiče na silnici,“ svěřil se Shirke agentuře AP.

Láska k jízdě pozpátku u něj vzplála 1. června loňského roku, kdy vyjel z města Puné a dorazil do 180 kilometrů vzdáleného Raigarhu. Nejprve šlo jen o malé vzdálenosti, počty kilometrů ale postupně zvyšuje.

Na otázku, proč se rozhodl věnovat tolik času a úsilí právě jízdě pozpátku, odpověděl, že tím „chce šířit poselství soucítění a sounáležitosti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám