Hlavní obsah

Indický ministr chce nahradit sirény sanitek tradičními hudebními nástroji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Siréna sanitky je i přes lokální rozdíly vždy nezaměnitelným zvukem, který nutí řidiče uhnout záchrance z cesty. V Indii by však brzy mohly tento zvuk nahradit zvuky tradičních nástrojů jako jsou flétna, tabla či harmonium. Alespoň to plánuje tamní ministr dopravy Nitin Gadkari.

Foto: Profimedia.cz

Nitin Gadkari

Článek

Poněkud bizarní nápad ministr oznámil během inspekce připravované dálnice, která má spojit Nové Dillí a Bombaj. Jak uvedl indický server NDTV, ministr ještě nemá představu, jak bude náhrada za sirénu sanitek vypadat, usilovně se na tom prý ale pracuje.

Indové zejména na internetových fórech přijali nápad s neskrývanými rozpaky a posměšky. Kritici argumentují zejména tím, že princip sirény spočívá právě v jejím nezaměnitelném zvuku, který je slyšet daleko.

Gadkari si však za návrhem stojí. Koresponduje totiž s jeho plánem, se kterým se novinářům svěřil již na počátku měsíce. Rád by totiž nahradil zvuky nástrojů i klaksony běžných aut.

„Žiju v Nagpuru v desátém patře. Cvičím pránájámu hodinu každé ráno, ale klaksony krásné ranní ticho ničí,“ uvedl ministr podle Times of India. Podle Gadkariho by vyměnění klaksonů přispělo k harmoničtější dopravě.

Žena s malým chlapcem spadla v Indii pod jedoucí vlak, jako zázrakem přežili

Koktejl

Těžko však říci nakolik ministr známý svou výřečností míní svá slova vážně. Ministr Indické lidové strany (BJP) na sebe rád upozorňuje, například historkou, že nechal kvůli silnici nechal zbourat i dům svého tchána, aniž by se o tom zmínil své manželce.

Svými vtípky a pozitivním přístupem baví nejen příznivce své strany ale oceňují ho i zastánci opozice. Možná je tedy jeho návrh jen dalším z řady vtípků. Narozdíl od dálnice, která má spojovat Dillí a Bombaj a měřit 1350 kilometrů. Základní kámen projektu položil Gadkari v březnu 2019. Osmiproudá dálnice, která má zkrátit cestu z Dillí do Bombaje z 24 na 12 hodin, má být dokončena v roce 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám