Hlavní obsah

Indická holčička se narodila se srdcem mimo hrudní koš

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Assam

Obrovský šok zažili lékaři i rodiče holčičky, která se ve středu narodila v indické porodnici v Assamu na severovýchodě země. Dítě totiž přišlo na svět s velmi vzácnou poruchou - srdce nemá schované uvnitř hrudního koše, ale bije mu mimo tělo, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dítě se narodilo se srdcem mimo hrudní košVideo: Caters News, AP

 
Článek

Pro osmadvacetiletou Tazminu Khatunovou a jejího o rok staršího manžela Jahirula Ismu se jedná o prvorozeného potomka. Žena během těhotenství kvůli nedostatku financí nechodila na žádná lékařská vyšetření. O zdravotním stavu plodu proto nikdo neměl nejmenší ponětí, píše agentura Caters News.

„Nemohl jsem zadržet slzy, když jsem miminko uviděl. Nikdy jsem nespatřil nic podobného, nemohl jsem uvěřit, že se to stalo právě mému dítěti. Bojíme se, co se s ním stane, a věříme v zázrak, že přežije,“ popsal novopečený otec, který pracuje jako námezdní dělník.

Ihned po porodu byla holčička s porodní váhou 2,8 kilogramu převezena do kardiologického ústavu, kde má podstoupit náročnou operaci, kterou bude hradit stát. „Dítě trpí vadou zvanou Ectopia cordis, kdy se srdce nachází mimo hrudní dutinu. Doufáme, že operace bude úspěšná,“ uvedl lékař Manirul Islam Sarkar.

Ectopia cordis patří mezi ojedinělé poruchy, objevuje se maximálně u osmi novorozeňat z miliónu. Téměř všechny takto postižené děti se rodí mrtvé, nebo se nedožijí třetího dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám