Hlavní obsah

Ind se stetoskopem předstíral, že je doktor. Nikdo si ho nevšiml pět měsíců

Novinky, tcs

Minulý týden byl v nejprestižnějším lékařském ústavu v indickém Dillí zatčen devatenáctiletý Adnan Khurram. Po pět měsíců docházel do nemocnice a se stetoskopem a chirurgickou rouškou navštěvoval schůze, konference a volnočasové akce s ostatními doktory. Podezřelým se stal ve chvíli, kdy si jeho „kolegové“ uvědomili, že žádný mladý doktor nemůže mít tolik volného času.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když předminulý víkend přišel doktor Adnan Khurram do areálu Všeindického lékařského institutu (AIIMS), aby se spolu se svými kolegy zúčastnil zaměstnaneckého maratonu, čekala už na něj policie. Doktor Khurram totiž nebyl žádný doktor, pouze nevystudovaný mladík se stetoskopem kolem krku. S odvoláním na indický server Hindustan Times, o tom informoval britský Guardian.

Po dobu necelých pěti měsíců navštěvoval mladý Khurram areál nemocnice, přátelil se s mediky a lékaři, dokonce se účastnil odborných či politických schůzí. Od nemocnice ale nedostával žádný plat a nikoho neléčil ani neoperoval.

Doktorům se pokaždé představoval různě. Starším lékařům tvrdil, že je mladý rezident na juniorské pozici, mladým, rezidentům juniorům zase, že je medik. Byl natolik přesvědčivý, že nikdo ani na okamžik nepochyboval, že by do institutu patřil.

Kde bral doktor volný čas?

Nakonec ale celý podvod stejně praskl. Lékařům začalo být divné, kde mladý doktor bere tolik volného času, aby se mohl účastnit téměř všech akcí, které AIIMS pořádá. Většina doktorů na jeho pozici totiž pracuje někdy až dvacet hodin denně.

„Každý večer se poflakoval kolem kafetérie nebo u doktorských ubytoven. Nechápali jsme, kde bere tolik času,“ řekl serveru Hindsutan Times šéf rezidentů, doktor Harjit Singh Bhatti. Ten také dal podnět k tomu, aby ústav prověřil Khurramovu minulost.

K překvapení všech se zjistilo, že Khurram nikdy žádnou lékařskou školu nestudoval a nefiguroval v žádném ze seznamu pracovníků, kterých v institutu pracuje na dva tisíce.

Chtěl si zajistit protekci

Policie už mladíka obvinila z podvodu a padělání některých lékařských průkazů, které Khurram použil. Vyšetřovatele ale mladík překvapil svými lékařskými znalostmi a tím, že v nemocnici zná téměř každého.

Původně prý chtěl mladík vyjednat u některého z doktorů protekci pro svou nemocnou matku. Předstírání ho ale pohltilo natolik, že se role nedokázal vzdát. V budoucnu by prý medicínu studoval.

Indickému lékařství by se každá ruka navíc hodila. Podle průzkumu z roku 2016 má ve venkovských oblastech Indie pouze 20 procent lékařů alespoň minimální medicínské vzdělání. Jak uvádí Guardian, na 100 000 obyvatel připadá v Indii 36 kvalifikovaných doktorů. Pro srovnání: v Číně je to 130, ve Spojeném království 271 a v Česku 358.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám