Hlavní obsah

I v Praze jsou mystická místa s nevysvětlitelnými energiemi

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

V Praze se nacházejí tajemné objekty, které jsou obestřeny mnoha záhadami. Jedno z takových míst je přímo na Vyšehradě. Jde o takzvaný Čertův sloup. Už staletí není jasné, jak se tam vůbec dostal a jakou sílu mají energie, které ho obklopují.

Čertův sloup v Praze sálá energiíVideo: Novinky

 
Článek

„Je to takové místo, jak říkali naši předkové, které bájní duchové obletují,“ tvrdí záhadoložka Jitka Lenková. A má pro to své důvody. Čertův sloup je totiž spojován s velkým množstvím pověr.

Ta nejznámější vypráví příběh o čertovi, který sem měl sloup na příkaz Svatého Petra dopravit až z Říma. Aby to ovšem neměl tak snadné, musel ho na určené místo dostat dřív, než kněz v chrámu Sv. Petra a Pavla dokončí mši. To se mu i kvůli zásahu Svatého Petra, který ho několikrát shodil do Benátské laguny, nepodařilo. Čert tak ve vzteku už rozlámaný sloup prohodil střechou chrámu, kde po něm prý dlouhou dobu zela díra ve střeše.

Z chrámu Sv. Petra a Pavla byly kameny časem přemístěny do místního parku, kde dodnes stojí.

Foto: Novinky

Záhadný Čertův sloup na Vyšehradě.

Pověst o čertovi podporuje i tvrzení, že když o sloup škrtnete sirku, je prý velice silně cítit síra.

Názor odborníků

To je ovšem pouze pověst. Odborníci mají na celou záhadu jiný názor. Sloupy nechali prozkoumat a zjistili, že nejsou z jednoho kusu kamene. Každý z nich je z jiného druhu žuly. Současně badatelé přišli i na to, že by kameny mohly pocházet z lomu Krhanice v Posázaví. Jak se ale dostaly až na Vyšehrad, zůstává záhadou.

Existují také teorie o tom, že kameny mohly sloužit během husitských válek k ostřelování Prahy nebo sem mohly být prakem doneseny. Tehdejší vrhací stroje ale takovou tíhu přenášet neumožňovaly.

Psychotronické vlastnosti sloupu

Někteří lidé sloupu připisují i psychotronické vlastnosti, věří, že vyzařuje určitou energii. To si ovšem může každý ověřit snadno sám. Stačí jen položit ruku na kámen anebo si pořídit nějaký sofistikovanější nástroj jako třeba virguli nebo kyvadlo.

Podle Jitky Lenkové energii vycházející z kamenů každý vnímá jinak: „Já osobně cítím, že na určitém místě z kamene sálá teplo, ale jiní lidé mohou cítit jen chlad nebo brnění.“ Místní energie tak na někoho působí pozitivně a u jiných vyvolávají negativní reakce.

Foto: Novinky

Podle záhadoložky Jitky Lenkové vychází nejvíce energie právě z tohoto bodu.

Sama energie pravděpodobně sálá z podloží. Vztyčené kameny totiž obvykle pouze umocňují zemské proudy. „Je ale možné, že tu nebyly umístěny náhodou. Nějaký citlivý jedinec mohl toto místo vytipovat jako geopatogenní zónu, tedy místo s negativním energetickým působením, které může vyvolat pocity úzkosti, bolesti hlavy nebo bušení srdce. Vztyčené kameny pak takové místo mohou nejen označit, ale také jeho působení zmírnit či jinak ovlivnit,“ vysvětluje Lenková. Je ale třeba podotknout, že odborníci pro tyto energetické proudy nemají vysvětlení.

Pokud teď uvažujete o tom, zda takové energie nemáte náhodou právě vy pod domem, lze si to snadno ověřit. Podle Jitky Lenkové na taková energetická místa silně reagují zvířata. Psi jsou jimi odpuzováni a naopak kočky tato místa prý vyloženě lákají.

Reklama

Výběr článků

Načítám