Hlavní obsah

Hyperpolyglot mluví v 16 letech 23 jazyky

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Američan Timothy Doner možná nevyniká ve sportu nebo nehraje v hudební skupině, ale nad svými vrstevníky přesto výrazně vyčnívá. V pouhých 16 letech totiž mluví plynně neuvěřitelnými 23 jazyky a chce se naučit několik dalších.

Teenager se sám naučil mluvit 23 jazykyVideo: Novinky/Reuters/Timothy Doner

 
Článek

„Začal jsem hebrejštinou, protože jsem se vážně zajímal o izraelskou historii a politiku Blízkého východu. Chytla mě jejich hudba a zjistil jsem, že pouhým zapamatováváním si textů písní se učím nové věty,“ popsal Doner pro agenturu Reuters své začátky.

Pak už to šlo lehce a jazyky začaly přibývat jako na běžícím pásu. Dnes jich umí celkem 23 a je tzv. hyperpolyglotem. Tento termín poprvé použil britský lingvista Richard Hudson jako označení pro člověka, který ovládá šest a více jazyků.

Může to být i nepříjemné. Stává se mi totiž, že mě někdo uráží v cizím jazyce a já mu rozumím.
řekl Timothy Doner

Kromě těch očekávaných, jako např. francouzštiny, němčiny nebo španělštiny, se mladík naučil i několik dialektů. Ovládá jihoafrickou xhosaštinu, severoamerický jazyk odžibve nebo wolofštinu, kterou se mluví v několika afrických zemích.

Lidé jsou překvapení

Doner žije v kosmopolitním New Yorku, takže své znalosti může využívat při běžném životě. Kebab si objednává jedině arabsky a v čínské čtvrti zase mluví standardní čínštinou.

„Většinou to lidé přijímají dobře. Existuje stereotyp, podle kterého se Američané neučí cizí jazyky. Lidé jsou proto překvapení, když zjistí, že mluvím jejich jazykem. Ale může to být i nepříjemné. Stává se mi totiž, že mě někdo uráží v cizím jazyce a já mu rozumím,“ dodal Doner.

Jeho velkým pomocníkem je program Skype, pomocí kterého si trénuje své schopnosti s asi 150 kamarády z celého světa. Student prestižní střední školy Dalton na Manhattanu hodlá do svého rejstříku přidat ještě další jazyky. V nejbližší budoucnosti se chce zaměřit na súdánštinu nebo malajštinu.

Jazyky, kterými mluví Timothy Doner
angličtinafrancouzština
hauštinawolofština
ruštinaněmčina
jidišhebrejština
arabštinapaštština
perštinastandardní čínština
farsíturečtina
indonéštinanizozemština
xhoštinasvahilština
hindštinaodžibve
italštinachorvatština
španělština

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám