Hlavní obsah

Humanoid namaloval královnu Alžbětu II.

Perly, klobouk a neutrální výraz v obličeji vyvedeném ve výrazných barvách: Expresivní portrét zobrazuje britskou královnu Alžbětu II. Ale víc než dílo zaujme jeho autorka – humanoidní robotická umělkyně. Malba vznikla k uctění jubilea britské panovnice, která tento rok slaví 70 let od nástupu na trůn, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Robot Ai-Da vedle svého portrétu královny Alžběty II.

Článek

Portrét s nádechem fauvismu královnu zobrazuje na bouřlivě šedivém pozadí, s výraznými žlutými či zelenými šmouhami v obličeji. Panovnice má na sobě typický kostýmek s kloboukem, tentokrát v bledě modré barvě, perly a ve tváři se jí zračí rovněž nezaměnitelný stoický výraz, napsal list The Guardian.

„Chtěla bych její královské výsosti poděkovat za její oddanost a službu, kterou poskytla tolika lidem. Je to mimořádná a odvážná žena, která je naprosto věrná službě veřejnosti,“ uvedla Ai-Da, kterou její tvůrci označují za „první ultrarealistickou humanoidní robotickou umělkyni na světě“.

Nahradí vás v práci robot? Vědci ze Švýcarska srovnali ohrožení tisícovky profesí

Koktejl

Portrét panovnice od robotické umělkyně podle Aidana Mellera, tvůrce Ai-Dy, poskytuje příležitost zamyslet se nad tím, co všechno se za královnina života změnilo. V době jejího nástupu na trůn, po smrti jejího otce Jiřího VI. v roce 1952, byla počítačová technologie ještě v plenkách.

V následujících desetiletích vědci dosáhli velkých pokroků, které vedly až ke zrodu umělé inteligence.

Ai-Da na rozdíl od lidských umělců necítí emoce, je ale možné ji naučit emoce rozpoznávat podle mimiky obličeje. V očích má kamery a využívá počítačovou paměť k přeměně digitálních dat na fyzické kresby a malby pomocí robotické ruky.

Reklama

Výběr článků

Načítám