Hlavní obsah

Homosexuální tučňáci v australském akváriu jsou připraveni pečovat o vejce

Novinky, sl, tcs

V akváriu v australském Melbourne vznikly dva homosexuální páry tučňáků oslích a podle tamních ošetřovatelů jsou v případě nutnosti připraveny pečovat o nevylíhnuté vejce jiných tučňáků. S ohledem na to, že u těchto ptáků neexistují genderové role v péči o vejce a potomka, pohlaví párů nehraje žádnou roli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro tučňáky oslí v akváriu Sea Life Melbourne Aquarium začalo minulý týden jarní období hnízdění, během něhož vznikly dva homosexuální páry – vzájemné sympatie našli Klaus s Jonesem a Branston s Tigerem.

Homosexuální tučňáci z australského akvária přivedli na svět potomka

Koktejl

„S umísťováním hnízd jsme začali před několika týdny. Všimli jsme si, že dva páry samců se daly dohromady, a dokonce se uhnízdily vedle sebe. Je vzrušující sledovat, kteří tučňáci se spárují. Vždycky na to tady uzavíráme sázky,” řekla pro ABC News Breakfast tamní vedoucí chovatelka ptáků Nicola Savilleová.

Zaměstnanci akvária rovněž uvedli, že tyto páry jsou v případě nutnosti schopny pečovat o nevylíhnuté vejce jiných tučňáků. Páry těchto ptáků nemají specifické genderové role - oba si povinnosti, jako je například sbírání kamenů, péče o vejce či výchova potomků, dělí stejným dílem. Pohlaví párů tak nehraje žádnou roli.

Homosexualita u zvířat

Homosexuální chování není v přírodě ničím výjimečným, a nemusí jít jen o dočasné spojení. Zhruba 10 procent beranů má výlučně homosexuální orientaci, přičemž dalších 18 až 22 procent je bisexuálních.

Lesbické tučňačky spolu vyseděly vejce

Koktejl

Mezi ptáky je zřejmě nejlépe zdokumentované homosexuální chování tučňáků, nalezneme ho ale i u jiných druhů. Třeba u supů bělohlavých. V roce 1998 vytvořili v Biblické zoo v Jeruzalémě samci Dašik a Jehuda nerozlučný pár, věnovali se „otevřenému a energickému sexu“ a postavili si spolu hnízdo. Spolu i vychovali ošetřovateli darované mládě.

Idyla ovšem skončila o několik let později, kdy Jehuda dal přednost samici, která přibyla do jejich voliéry. Dašik upadl do depresí a musel být převezen do výzkumné zoologické zahrady v Tel Avivu, kde si i on později našel samici.

Homosexuální tučňáci ukradli vejce lesbickým samicím

Koktejl

Homosexuální chování bylo pozorováno i u holubů, kachen, labutí, delfínů, žiraf, bizonů, netopýrů, slonů, lvů, goril, orangutanů, šimpanzů či hyen. Není však jen doménou savců a ptáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám