Hlavní obsah

Hnízda dravců bude hlídat kamera

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Účinnou zbraň proti pytlákům, kteří vykrádají hnízda vzácných dravých ptáků, si pod vánoční stromeček nadělili ochránci přírody v Plzni. Nový kamerový systém za čtvrt miliónu korun bude z jara nepřetržitě hlídat vytipovaná hnízda zvláště chráněných živočichů jako jsou například výr, jestřáb či moták pochop.

Foto: Jiří Smutný

Plakát zvoucí na přednášku

Článek

"Budeme schopni sledovat celý průběh hnízdění. Skrytou kameru včetně citlivého mikrofonu umístíme v blízkosti hnízda. Obraz se přenáší bezdrátovou technikou do monitoru až do vzdálenosti deseti kilometrů a nepřetržitě je nahráván na DVD. Součástí systému je i samostatné zabezpečovací střežení, které funguje na principu infrapaprsků. Když dojde k jejich protnutí, je vyslán varovný impuls na mobilní telefon," vysvětlil vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Podle něho získali ekologové peníze na kamerový systém od Nadace duhové energie a od města.

"Monitorování je důležité i v případě adopcí a prověřování jejich úspěšnosti. Když do hnízda dáváme cizí mládě,které ztratilo vlastní rodiče, uvidíme, jak ho náhradní rodina přijme a jsme schopni na to reagovat," dodal Makoň. Kamerový systém se osvědčil například na Slovensku, kde střeží už deset let orlí hnízda a zuby už si na něm vylámala desítka pytláků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám