Hlavní obsah
David George Gordon je šéfkuchařem proslulým hmyzími specialitami. V kuchyni si poradí i se škorpiónem. Foto: Profimedia.cz

Hmyzí šéfkuchař opaluje tarantule zapalovačem

Kulinářskými výtvory určenými pro odvážné žaludky se vyznačuje hollywoodský gastronomický festival Bug-A-Thon. Podávají se tu tarantule v těstíčku, škorpióní plátky s omáčkou, luční koníci, švábi, mravenci, termiti i červi. Páteční třetí ročník tohoto festivalu se znovu snažil ukázat možné využití hmyzu.

David George Gordon je šéfkuchařem proslulým hmyzími specialitami. V kuchyni si poradí i se škorpiónem. Foto: Profimedia.cz
Hmyzí šéfkuchař opaluje tarantule zapalovačem

Pokud jde o tarantule servírované jako předkrm, ty po zmrazení a rozmrazení hmyzí šéfkuchař David George Gordon vykuchá, opálí jim chloupky zapalovačem, a pak zbylé tělo ponoří do těstíčka. „Smažit je stačí jen pár minut. Přidávám svou tajnou ingredienci, špetku pálivé papriky pro chuť. A nejlepší částí jsou nožičky,“ řekl agentuře Reuters během názorné ukázky, jak by hmyz mohl sloužit coby strava.

Hmyz se dá připravit na různé způsoby, každý ovšem nemá odvahu ho ochutnat.

Foto: Profimedia.cz

Právě hmyz je dlouhodobě považován za nejudržitelnější, ekologicky nejšetrnější a nejlevnější zdroj živočišných bílkovin. Pravidelně ho konzumují dvě třetiny světové populace, jak uvedla jedna z organizátorek festivalu Andrea Silvermanová. Podle ní je smyslem podobných akcí šířit povědomí o nutričních kvalitách hmyzu.

„Tarantule byly skvělé. Chutnaly jako krevety v těstíčku. Vyzkoušela jsem taky kobylky. Jejich hlava chutná jako kapie!“ dodala nadšeně Silvermanová. Na výživové látky bohatí cvrčci podle ní poskytují třikrát vyšší množství vápníku a železa než hovězí a k vyprodukování stejného množství bílkovin z cvrčků je třeba stonásobně méně vody než v případě hovězího dobytka. Jejich chuť znalci přirovnávají ke krabům s náznakem oříšků.

Anketa
Ochutnali jste někdy hmyzí specialitu?
Ano
18.9 %
Ne
81.1 %
Celkem hlasovalo 4142 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků