Hlavní obsah

Hlavní město Skotska se otřáslo řízenou demolicí, trvala jen deset vteřin

Novinky, Markéta Klánská
Edinburgh

Tři 15poschoďové budovy v Edinburghu se tuto neděli poroučely během pouhých deseti vteřin k zemi. Dříve v nich bydlelo 285 rodin, nyní se ale staly cílem řízené demolice v rámci programu na oživení města.

Článek

Obytné bloky Hermiston, Weir a Glenalmond byly zničeny na povel městské rady v Edinburghu, aby na jejich místě mohlo vzniknout 320 nových domů. V okolí řízené demolice byla zajištěna bezpečná zóna, přesto demolici přihlíželo mnoho lidí, včetně těch, kteří v budovách dříve bydleli.

„Strávila jsem tu 43 let svého života. Musela jsem vidět ten okamžik, kdy domy prostě zmizely z povrchu zemského. S jejich zdmi jsem měla spojeno tolik vzpomínek,“ řekla deníku The Daily Telegraph Maureen Murdochová, která v jednom z domů bydlela.

Dříve nejmodernější, dnes zastaralé

Obytné bloky byly postaveny v roce 1960 a v té době byly hodnoceny jako jedny z nejmodernějších místních staveb. Na celý projekt bylo dokonce vynaloženo 1 750 000 liber (49 259 000 korun). V posledních letech ale začaly domy nezadržitelně chátrat.

„Vím, že mají lidé s těmi domy spjato mnoho vzpomínek, na druhou stranu by však většina z nich měla nakonec uznat, že je potřeba udělat krok kupředu a investovat do obnovy této oblasti. Došlo totiž k tomu, že se byty v těchto blocích začaly hůř pronajímat,“ řekl jeden z členů městské rady.

Nedělní demolice je součástí programu městské rady, v jehož rámci se má po celém Edinburghu postavit 1300 nových domovů pro rodiny. Částka, kterou může rada vynaložit, se pohybuje ve výši 150 miliónů liber (něco přes čtyři miliardy korun), uvedl deník The Daily Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám