Hlavní obsah

Hitlerův rodný dům by se mohl začít pronajímat

Novinky, Michaela Cmíralová
Braunau

Starosta rakouského městečka Braunau, kde stojí Hitlerův rodný dům, by rád pronajímal prostory, kde diktátor vyrůstal. Nabídka na pronájem se ale setkala s vlnou nevole. Místní si nepřejí, aby v Hitlerově rodném domě žili nájemníci.

V Hitlerově rodném domě by brzy mohli bydlet nájemníci

 
Článek

Dům, kde Hitler strávil několik prvních týdnů po narození, byl donedávna využíván jako pečovatelské centrum pro mentálně postižené. Mnozí tak měli pocit, že je tímto způsobem alespoň částečně odčiněno bezpráví a zlo, které Hitler napáchal, a že se jeho dům pro takovéto účely hodí.

Středisko se ale v minulém roce přestěhovalo do modernějších prostorů a dům zůstal opuštěný. V tu chvíli se rozhořela debata o tom, jak jej využívat do budoucna.

Starosta města vyjádřil zájem o to, aby se dům začal běžně pronajímat a mohlo se v něm bydlet. Podle jeho slov není městečko Braunau nijak zodpovědné za začátek druhé světové války a nevidí proto důvod dělat z domu připomínku tohoto krutého období.

Člen městské rady Harry Buchmayr má ovšem jiný názor. „Přemýšlel jsem o tom, kdo by v takovém domě chtěl asi bydlet, a jaké by byly jeho důvody. Myslím si, že takový typ lidí v našem městě ani nechceme a jsme rádi, že tu dnes nežijí. Popravdě si odpovězte na otázku, kdo by asi toužil po tom žít v domě, kde se narodil Hitler.“

Ani místní obyvatelé by nebyli rádi, aby se dům začal pronajímat. „Ne, já bych se tam nenastěhovala, měla bych z toho špatný pocit,“ uvádí mladá obyvatelka městečka Braunau. Stejně mluví i postarší muž: „V tom domě by mělo být nějaké kulturní centrum, rozhodně ne byty na pronájem.“

Populárnějším návrhem je tak varianta, aby se z domu stalo muzeum anebo památník.

Reklama

Výběr článků

Načítám