Hlavní obsah

Hitlerův mercedes koupil ruský oligarcha za 143 miliónů korun

Právo, Novinky, jky, vpl
Düsseldorf

Významné sběratelské předměty stále nabývají na ceně a na historické hodnotě. Výjimkou není ani Mercedes 770 K Adolfa Hitlera, který si teď v německém Düsseldorfu koupil neznámý ruský oligarcha od tamějšího obchodníka s automobilovými veterány. Tmavomodrý führerův mercedes byl ve sbírce spolu s vozy dalších předních nacistů.

Článek

Mercedes, kterým dříve jezdil vůdce Třetí říše po Evropě, se stěhuje z Německa do Ruska. Tamější boháč si vedle tohoto kousku od Němce Michaela Fröhlicha koupil i několik dalších vozů. Mezi prodanými automobily nechyběl prý ani vůz nacistického ministra zahraničí Joachima von Ribbentropa, který byl v Norimberském procesu pověšen za válečné zločiny.

Foto: Profimedia.cz

Hitler jezdil ve svém kabrioletu po celé Evropě.

Hitlerovo vozidlo po konci druhé světové války hodně cestovalo po světě. Nejdříve pobývalo v Rakousku, poté se přesunulo do muzea automobilů v Las Vegas, potom si jej koupila zpět do Německa velká pivovarská korporace a nakonec skončilo u anonymního sběratele v Bielefeledu, odkud ho Fröhlich zřejmě také získal.

Auto jezdilo výjimečně rychle

Vůz, který Hitler začal používat v roce 1935, váží kvůli opancéřování pět tun. Má čtyři centimetry tlustá neprůstřelná skla, nádrž na 300 litrů, protože spotřeba činila 40 litrů na sto kilometrů. Maximální rychlost dosahovala 180 km za hodinu.

Hitler si kabriolet oblíbil, najezdil v něm 33 tisíc kilometrů jak při cestách na stranické sjezdy, tak do své rezidence v Berchtesgadenu. Absolvoval v něm i vojenské přehlídky. Na pravé straně u řidiče je stupínek, na němž Hitler stál zpravidla bez brigadýrky a zdravil své příznivce nebo vojáky.  

Prodejci se navíc podařilo zajistit originální papíry od automobilu, záznam jeho oprav a dokonce zajistil i stejnou SPZku, s jakou Hitler cestoval po Evropě - 1A 148461.

Reklama

Výběr článků

Načítám