Hlavní obsah

Historický vlak připomněl boje se sudetskými Němci

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK/HANUŠOVICE

Bojůvky sudetoněmeckých Freikorps zaútočily nedaleko Kolštejna na vlak. Útočníci zapálili hlásku drážního zaměstnance, byli však armádou zahnání na útěk... Tak nějak by zřejmě dobový tisk popsal situaci, jakou mohli vidět v sobotu i cestující zvláštního vlaku z Jeseníku do Hanušovic.

Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy

Nyní 93letý Miroslav Zikmund pomáhá stěhovat "svou" Tatru.

Článek

Akce pod názvem Retrovlak 1938 se odehrávala podle scénáře, který byl směsicí motivů ze známého filmového díla Ostře sledované vlaky i motivů reálného života těžce zkoušeného pohraničí v období těsně před podpisem potupné mnichovské dohody.

Diváci tak mohli obdivovat známé scény razítkování, sehrané ovšem pro jejich lepší zážitek na lavičce vedle nádražní budovy v Ostružné. V Horní Lipové byla k vidění neméně známá scéna indiánského způsobu zjišťování jízdy vlaku. Příjemnou podívanou pro pobavení cestujících ale střídaly zážitky akční, evokující smutné kapitoly z historie.

Domek shořel

Mezi stanicemi dostali tvůrci programu k dispozici opuštěný dřevěný domek na trati. Ten se proměnil v budou hlásky Kolštejn Lomy, kde bojůvky Freikorps zaútočily na jedoucí vlak. Železničáři se soupravou vycouvali z nebezpečné oblasti. Pomohli ale vojáci, kteří vlakem cestovali a záškodníky přemohli. Ovšem domek hlásky útočníci stačili zapálit a dřevěná stavba lehla popelem.

Posádka vlaku pak ještě varovala poblíž jedoucí kolonu prezidenta Edvarda Beneše, aby se nebezpečnému místu vyhnula. "Starý domek jsme pro naši historickou rekonstrukci dostali pod podmínkou, že z něj nic nezbyde," řekl Právu jeden z tvůrců programu Libor Konečný z brněnského ředitelství Českých drah. Aby se oheň nerozšířil, zabránil déšť a především hasiči, zpovzdálí monitorující situaci.

"Chci poděkovat všem, kdo se na akci podíleli. Byla celá dílem nadšenců, kteří byli ochotni se podílet na přípravě a vystřídat často i několik rolí," řekl Konečný.

Oslava přilákala diváky

O víkendu se železnice na Jesenicku ocitla v zájmu turistů i železničních fandů. Při příležitosti oficiálního ukončení lázeňské sezóny se po trati již několik let prohání zvláštní vlaky.

Letošní akce měla několik mimořádností. Olomoučtí železničáři představili svou nově opravenou parní lokomotivu 464.202 s přezdívkou "Rosnička", která odvezla i noční spoje z akcí na Jánském vrchu u Javorníku ve Slezsku. Jízdy byly uspořádány také při příležitosti 115 let od zahájení provozu na trati z Hanušovic do Lipové Lázní, Jeseníka a stanice Glucholazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám