Hlavní obsah

Harry Potter nevinnen

MOSKVA

Moskevská prokuratura zamítla žalobu občanky z Kalužské oblasti, že kniha Joanne Rowlingové "propaguje satanismus a diskredituje křesťanství".

Foto: Martina Součková
Článek

Předsedkyně regionálního oddělení fondu slovanského písemnictví a kultury z města Tarusa v žalobě moskevské prokuratuře uvedla, že kniha Harry Potter a tajná komnata "obsahuje prvky extremismu a nebezpečí zatahování školáků do spolků satanského typu". Prokuratura z tohoto podnětu zahájila šetření a vytvořila expertní komisi složenou z církevních představitelů, pedagogů a literátů. Ti se však po prozkoumání textů shodli, že dílo nic takového neobsahuje.

Vydavatelé v Rusku i sama autorka přijali tuto zprávu s rozpaky. Nakladatelství Rosmen, které knihy Rowlingové v Rusku vydává, považuje zájem prokuratury o tato literární díla za nebezpečný precedens. "V různých zemích se proti knihám o Harrym Potterovi objevily výhrady a obvinění z propagace okultismu a čarodějnictví. Nikde však stát prostřednictvím svých justičních orgánů do těchto problémů nezasahoval," uvedla marketingová ředitelka vydavatelství Rosmen Taťjana Uspenská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám