Hlavní obsah

Hadi se možná vyvinuli na souši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hadi se nejspíš vyvinuli na souši a nikoli ve vodě, jak se domnívají někteří odborníci. Vědcům se totiž podařilo objevit pozůstatky dvounohého živočicha, který se pohyboval plazením po souši a který by tuto teorii mohl potvrdit.

Článek

Má se za to, že hadi se vyvinuli ze čtyřnohých ještěrek, když během času ztratili nohy. Vědci však dlouho debatují, jestli tyto ještěrčí předci byli pozemskými nebo mořskými živočichy.

Nový objev ukazuje hada, který žil v Patagonii přibližně před 90 milióny roky, uvedl Hussam Zaher z univerzity v brazilském Sao Paulu, který objev popisuje ve čtvrtečním čísle časopisu Nature. Jeho délka je neznámá, avšak nebyl nejspíš delší než tři stopy (zhruba metr).

Jde o vůbec první objev, kdy vědci nalezli hada s křížovou kostí. Tato kost se u hadů vytratila, když se vyvíjeli z ještěrek. Vzhledem k tomu, že jde o první případ, kdy tuto kost had neztratil, jedná se patrně o nejprimitivnějšího hadího zástupce. Živočich, který dostal označení Najash rionegrina, žil na zemi, ukazuje na to jeho anatomické složení i místo, na kterém se ostatky nalezly. Pokud tedy nejprimitivnější hadi žili na souši, prokazuje to podle Zahera, že se hadi nejspíš na souši také vyvinuli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám