Hlavní obsah

Gorilí mládě narozené v pražské zoo je sameček

Praha

Gorilí mládě, které se před Vánocemi narodilo v pražské zoologické zahradě, je sameček. Potvrdily to genetické analýzy, informoval ve čtvrtek mluvčí zahrady Michal Šťastný. Zoo pro něj nyní hledá jméno. Lidé mohou své návrhy posílat do 20. ledna.

Foto: ČTK

Novorozené gorilí mládě v pražské ZOO

Článek

Mládě se narodilo matce Kijivu 22. prosince. Otcem je samec Richard. Pohlaví malé gorily určili odborníci z tkáně pupeční šňůry. V médiích se už dříve objevily spekulace, že by mohlo jít o samce.

Návrhy na jméno pro gorilího samečka bude zoo přijímat na webu. Lidé je mohou také vhazovat do schránky u pavilonu goril. Vítězný návrh bude odměněn.

Gorily se v Česku chovají od 60. let, v zajetí se množí obtížně. První mládě, samička Moja, se v Praze narodila v roce 2004. Brzy se stala miláčkem návštěvníků, předloni v listopadu pak odcestovala do Španělska za vhodným partnerem a nyní už sama čeká mládě.

Druhé mládě samice Kijivu, sameček Tatu, se narodil v roce 2007 a o tři roky později přibyl k sourozencům ještě samec Kiburi. Tatu se loni v létě nešťastnou náhodou oběsil při hře na laně. Kromě Kijivu porodila předloni v listopadu v pražské zoologické zahradě také další samice, Bikira. Své mládě - samečka Tana ale nepřijala, byl proto převezen do jakési gorilí "školky" ve Stuttgartu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám