Hlavní obsah

Gorilí filmová hvězda slavila narozeniny

Právo, Vladislav Prouza

Narozeniny čistě symbolicky oslavila v ZOO Dvůr Králové zvířecí filmová hvězda, samec gorily nížinné Tadao. Symbolika oslavy gorilích třiačtyřicátin spočívala v nejasnosti Tadaova skutečného data narození v africkém Kamerunu.

Foto: Jana Myslivečková, ZOO Dvůr Králové

Gorilí samec Tadao

Článek

Dnes jedinou gorilu obývající nedávno nákladně zrekonstruovaný pavilón odchytil v polovině sedmdesátých let minulého století spolu se skupinou dalších možná deseti zhruba dvouletých goril tým někdejšího ředitele královédvorské zoo Josefa Vágnera (1928–2000).

Mláďata kvůli tehdy ještě nedokončenému pavilónu strávila nějaký čas v zoo v polské Wroclavi, kde některá uhynula. Tadao spolu s trojicí samiček nakonec skončil ve Dvoře Králové.

„Bohužel ačkoliv patří takříkajíc ke gorilím fešákům, pokud vím, nikdy neměl a vzhledem k odhadovanému věku už nikdy nebude mít potomky. Jednou to snad bylo na spadnutí, ale u samice došlo k potratu. Gorily se obvykle dožívají padesáti let a Tadao tedy patří mezi gorilí důchodce,“ konstatoval Roman Komeda, bývalý zaměstnanec ZOO Dvůr Králové, jehož celoživotní koníček představují právě nížinné gorily.

Foto: Jana Myslivečková, ZOO Dvůr Králové

Tadao slaví narozeniny

Tadao proslavený hlavně rolí v komedii Marie Poledňákové z roku 1989 Dva lidi v zoo s protagonistou Miroslavem Macháčkem představuje bezesporu nejpopulárnější zvíře královédvorské zahrady.

„Proslul nejen filmovými rolemi, ale i vítězstvím v soutěži jako gorilí samec s nejhezčím a nejsympatičtějším pohledem,“ doplnila mluvčí zoo Jana Myslivečková. „Má nespočet fanoušků po celém tehdejším Československu a možná Evropě, kteří tvořili přehršle narozeninových hostů,“ dodala mluvčí.

Tadaa vzdor minimálně celorepublikové popularitě patrně čeká v rozlehlém gorilím pavilónu osud osamělého starce. Pavilón zahrada novými gorilami hned tak nezaplní. Gorilám brání v cestě do Dvora Králové hlavně neúčast zoo v Asociaci evropských zahrad a akvárií (EAZA), odkud v červnu 2010 vystoupila kvůli nehodám o způsobu chovných programů a planému politikaření. Roli podle tehdejší ředitelky Dany Holečkové sehrála i skrývaná závist představitelů asociace nad pokusem rozmnožit takřka vyhynulé severní bílé nosorožce v prostředí domovské Keni.

Foto: Jana Myslivečková, ZOO Dvůr Králové

Tadao ve svém výběhu

„Brali nás jako outsidery z Východu, ačkoli ZOO Dvůr Králové představovala špičku ze tří set zoologických zahrad, které EAZA sdružuje,“ pronesla tehdy Holečková. Zahrada po vyprchání vášní nyní usiluje o opětovné členství v asociaci koordinující záchovné programy. „Tadaovi už to asi nepomůže. Je to škoda, protože gorily jsou společenská zvířata zvyklá žít ve skupinách, což musí Tadaovi nepochybně scházet,“ míní Komeda.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám