Hlavní obsah

Gorila Kijivu z pražské zoo čeká třetí mládě

Právo, ČTK, kas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Gorila Kijivu čeká třetí mládě. Narození sourozence Moji a Tatua se čeká v březnu či dubnu. Ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek plánuje přímý přenos z porodu na internetu.

Článek

"Poznali jsme, že je březí, protože se začala před časem stranit ostatních, přestala si hrát i s mláďaty a jakoby na sebe začala dávat víc prostor," sdělila právu chovatelka Denisa Ryšková, která nedávno zachránila topícího se orangutana. [celá zpráva]

Pečovatelé v pavilon lidoopů doufají, že příchod nové gorily bude bezproblémový, protože Kijivu má za sebou ve svých osmnácti již dva porody. Jestli se narodí gorilí chlapeček nebo holčička nebude jisté do poslední chvíle. V zoo proto dávají dohromady seznam vhodných jmen pro obě možnosti.

Moja a Tatu se mají k světu

Gorilí slečna Moja, první potomek Kijivu, oslavila v prosinci páté narozeniny. Samice porodila ještě jedno mládě, sameček Tatu se narodil v pražské zahradě v červnu roku 2007. 

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných. Kijivu do Prahy přišla v rámci mezinárodního chovného programu z australského Sydney, otce Tatua, Richarda, zoo získala z Británie.

Zoo zasype u goril vodní příkop

Gorily v trojském areálu obývají rekonstruovaný pavilon. Mohou využívat travnatý výběh s kmeny na šplhání, od návštěvníků je odděluje jenom potok. Za nevlídného počasí jsou ve vnitřní ubikaci, oddělené od lidí tlustým neprůstřelným sklem. 

ZOO nyní chystá přestavbu pavilonu, který gorily obývají a chce zasypat vodní příkop, který způsoboval problémy. Gorily tak bude oddělovat od světa skleněná stěna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám