Hlavní obsah

Gepardí robot vytvořil rychlostní rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřnohý robot známý jako Cheetah (gepard) potvrdil v pondělí své jméno, když vytvořil nový pozemní rychlostní rekord v kategorii robotů vybavených nohama. V laboratoři v americkém státě Massachusetts běžel na pásu rychlostí 29 kilometrů v hodině.

BEZ KOMENTÁŘE: Robot překonal dosavadní rychlostní rekord v běhuVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Aby dosáhl rychlosti živého geparda, musí se ale snažit víc. Tato zvířata jsou schopna krátkodobě dosáhnout rychlosti až 100 kilometrů v hodině.

Cheetah běžel rychlostí 18 mil v hodině, což v přepočtu odpovídá 28,8 kilometru za hodinu. Běh robota je zajímavý tím, že běží pozpátku, živá zvířata se takto nepohybují.

Firma by chtěla, aby robot běhal ještě rychleji. "Navrhli jsme běžecký pás, aby se pohyboval až rychlostí 80 kilometrů v hodině, ale plánujeme přesunout se ven tak brzy, jak to bude možné," uvedl v prohlášení doktor Alfred Rizzi z firmy Boston Dynamics, která robota vyvíjí.

"Chceme poznat hranice rychlosti, které jsou možné pro rychle se pohybující roboty," dodal.

Boston Dynamics je financovaná výzkumnou agenturou americké armády v rámci programu zaměřeného na teoretický a experimentální pokrok v robotice. Dosavadním držitelem rekordu byl od roku 1989 dvounohý robot, který na Massachusettském technickém institutu (MIT) vyvinul rychlost běhu jen o málo víc než 21 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám