Hlavní obsah

Geniální Brit nikdy nebyl ve škole, teď bude nejmladším studentem Cambridge

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kingston nad Temží

Výjimečně inteligentní Arran Fernandez z anglického hrabství Surrey se stane ve svých patnácti letech nejmladším studentem univerzity Cambridge za poslední dvě století. Mladší byl v roce 1773 pouze William Pitt, kterému tehdy bylo 14 let. Pozoruhodná je i skutečnost, že chlapec nikdy nenavštěvoval školu, ale učil se pouze se svým otcem Neilem. Arran začne na Cambridge studovat v říjnu, a to náročný matematický obor.

Článek

„Jsem nadšený, že budu studovat na Cambridge, ale jsem zvyklý, že se stávám rekordmanem v získávání studijních úspěchů v nejmladším možném věku,“ uvedl chlapec, který je od pěti let držitelem certifikátu GSCE (General Certificate od Secondary Education), který získávají běžně studenti středních škol.

Kvůli svému věku se však Arran nebude smět zúčastnit některých tradičních univerzitních festivalů spojených s alkoholem, to však chlapci vůbec nevadí. „Myslím, že o moc nepřicházím. Ani až mi bude osmnáct, nebudu pít,“ dodal přesvědčeně Fernandez.

Arran zvládá jak matematiku, tak humanitní předměty

Ačkoli je mladý Brit nadaný především na matematiku a fyziku, „výborně“ složil zkoušky i z angličtiny, anglické literatury či francouzštiny. Arranův obor je přitom považován za jeden z nejtěžších a zdejší titul za jeden z nejhůře získatelných na celém světě, stejný vystudovali například i britští fyzici Isaac Newton či Stephen Hawking.

Arran se svým otcem budou bydlet v pronajatém domě v Cambridge. Jeho matka Hilde zůstane v rodinném domě v Surrey na jihovýchodě Anglie a se synem a manželem se bude vídat o víkendech a o svátcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám