Hlavní obsah

Francouzský Spiderman vylezl bez jištění na další mrakodrap

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Allain Robert je známý po celém světě svými extrémně nebezpečnými výlezy na výškové budovy. Už vyšplhal na Eiffelovu věž v Paříži, Empire State Building v New Yorku i nejvyšší stavbu světa, mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji. Tentokrát pokořil jednu z nejvyšších budov v Barceloně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouz vyšplhal bez jištění na mrakodrap v BarceloněVideo: Reuters

 
Článek

Na mrakodrap, v němž sídlí hotel Meliá Barcelona Sky, navíc lezl bez jakéhokoli jištění. Většinou ho totiž nevyužívá. „Náš život je dnes pod čím dál tím větší kontrolou, a proto je pro mě zajímavé ho riskovat. Svoboda je stále menší a kvůli teroristickým útokům je dnes policie na každém kroku,“ vysvětlil 55letý Francouz své jednání.

Výtržník i hrdina

„Někdy je hezké společnosti trochu nakopat zadek,“ dodal s úsměvem Francouz. Často to ale dopadá právě naopak. Robert už byl několikrát zatčen, protože budovy většinou zdolává bez jakéhokoli povolení. Mrakodrapy Petronas Towers v Kuala Lumpur kvůli tomu překonával dokonce na třikrát. Při prvních dvou pokusech ho před dosažením vrcholu zadržela policie.

Ani při výlezu na barcelonský mrakodrap se Robert dotazům policie nevyhnul. Strážníci na něj čekali na vrcholu budovy a zpovídali ho z důvodů, které ho vedly k jeho nebezpečnému konání. Nakonec však francouzského lezce pustili, nedostal ani pokutu. Hotel Meliá Barcelona Sky vysoký 116 metrů zdolal za pouhých 20 minut.

Velkou výjimkou se stal Robertův výlez na nejvyšší budovu světa, Budrž Chalífu v Dubaji. Tu totiž překonával rovnou se souhlasem vlády, a navíc s jištěním, které po něm požadovala. K jeho běžné výstroji však, stejně jako při posledním kousku, patří pouze lezecké boty a křída na ruce.

Vzestupy a pády

Nejhorší nehodu měl Robert ve svých dvaceti letech, kdy spadl z výšky patnácti metrů. Byl několik dní v kómatu, měl řadu zlomenin, pohmožděnin a absolvoval šest operací. Přesto se nenechal odradit.

Dnes má francouzský „Spiderman“ na kontě více než 100 světových výškových staveb, mezi něž patří i Golden Bridge v San Franciscu nebo Opera House v Sydney. „Většina lidí celý život sní. Já však žiju svůj sen,“ řekl agentuře Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám