Hlavní obsah

Fotbalistům v Bolívii nestačil při zápase kyslík

Novinky, Novinky, The Guardian
POTOSÍ

Fotbalisté brazilského fotbalového klubu Flamengo prohlásili, že již nikdy nebudou hrát v tak vysoké nadmořské výšce, poté, co si prošli nelidskými podmínkami v bolívijských horách. Hráči Flamenga si museli opakovaně zabíhat k postranním čarám pro kyslík během zápasu s místním týmem, který skončil remízou 2:2.

Článek

Flamengo se utkalo s bolívijským týmem v nadmořské výšce okolo 4 000 metrů nad mořem. Prezident brazilského klubu Marcio Braga popsal výkon svého týmu jako "impozantní", avšak podmínky označil za nesportovní a nelidské. "Fotbalové hřiště v nadmořské výšce, kterou lékaři označují jako nevhodnou ke hře, totiž nenabízí shodné podmínky pro oba týmy, a porušuje tak myšlenku fair play," řekl Braga britskému deníku Guardian.

Podmínky hráče jednoduše ponižovaly a zejména ohrozily jejich život. To, že se zápasy v podobné nadmořské výšce nezakážou je to samé, jako přehlížení dopingu. Stadión Mario Mercado v Potosí je jedním z nejvýše položených profesionálních hřišť na světě. Hřiště je určeno zejména pro fotbal, nejčastěji na něm hraje tamější nejkvalitnější tým Club Bamin Real Potosi. Město navíc nedisponuje letištěm, a tak mají týmy navíc problém s více než stopadesátikilometrovou cestou skrz horské serpentiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám