Hlavní obsah

Florencie a Benátky pokutují neukázněné turisty

– ŘÍM

Zástupy turistů zaplavující každoročně zejména v letních měsících italská města Florencii a Benátky musí od nynějška počítat s dodržováním jistého kodexu slušného chování. Například už se nesmí posedávat či polehávat před historickými monumenty, ani se nesmí chodit po městě "nahoře bez" či v plavkách.

Foto: Marek Hýř
Článek

 Podnětem ke zpřísnění poměrů byly nekončící stížnosti ze strany provozovatelů památek, kteří poukazovali na stále menší respekt návštěvníků k historickému a kulturnímu dědictví země. Od nynějška italská policie brání ve Florencii turistům, aby se povalovali před Duomem, přičemž pro náměstí svatého Marka v Benátkách to platí od pátku. Obě města varují, že pokud se bude někdo výzvám policistů vyhýbat, musí počítat s pokutou 50 eur. To v přepočtu dělá asi 1500 korun.

Florentská katedrála je oblkopena odpadky

Minulý měsíc si monsignor Timothy Verdon z florentské katedrály veřejně stěžoval na způsob, jakým se s Duomem nakládá, a upozornil zejména na hromady odpadků a záplavu prodejních stánků, které se kolem tohoto svatostánku kupí. "Miliony Italů i cizinců sem přicházejí každoročně obdivovat architektonické a umělecké skvosty a také se pomodlit, a přitom musejí překonávat hromady překážek, které jim v přístupu do chrámu brání," zdůraznil. Florentská radnice se rozhodla proti znevažování kulturního bohatství bojovat programem nazvaným Zastavme úpadek města, jehož součástí je i zákaz posedávání před monumenty.

Benátky si chtějí uchovat důstojnost

Kromě Duoma platí nařízení i před Santa Maria Novella, Santa Croce, Santo Spirito a Santissima Annunziata. Představitelé Benátek zase prosadili pro oblast náměstí svatého Marka širokou paletu umravňovacích nařízení, která se pohybují od zákazu posedávání přes zákaz chození v plavkách či bez triček až po zákaz koupání v přilehlých kanálech. "Obracíme se na turisty s žádostí, aby nám pomohli uchovat důstojnost této velmi křehké a přitom tak frekventované části města," říká velitel městské policie Francesco Vergine. Jak dodává, pokud to nepůjde po dobrém, budou provinilci muset počítat, že je to bude něco stát.

Čtyřjazyčná návěští upozorňují i na zákaz odhazování odpadků, zbytků jídel, prázdných láhví a také žvýkaček - rovněž pod pokutou. Ostatně, nejde o nic nového, protože obdobná nařízení vyšla již v minulosti, konkrétně v letech 1932 a 1987.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám