Hlavní obsah

Fenka vyčenichala nádor a zachránila své majitelce život

Novinky, vps

Britka Marian Cooperová provozuje v Birminghamu útulek pro psy a často je pro ně poslední záchranou. Je tak symbolické, že právě díky jednomu z těchto psů žije ona sama. Fenka mopse Flo u ní totiž vyčenichala zhoubný nádor, na který by 57letá žena asi jinak nepřišla. Informoval o tom server New York Daily News.

Foto: Profimedia.cz

Marian Cooperová s fenkou Flo

Článek

Flo sloužila svým předchozím majitelům jako chovná fenka, ale byla u ní objevena srdeční vada. Před několika lety se tak dostala do útulku k Marian Cooperové. Ta se většinou snaží najít pro své psy nový domov, ale pro mopsy má slabost a s Flo se tak nedokázala rozloučit.

Později se ukázalo, že to pro ni bylo životní rozhodnutí. Jednoho dne na podzim roku 2011 se totiž Flo začala chovat podivně. Neustále narážela čumákem do pravého ňadra své majitelky a čenichala u něj. Britka pojala podezření a pro jistotu se prohmatala. Ke svému překvapení našla bulku.

„Flo do mě pořád narážela a šťouchala. Vždy jsem jí položila zpět na zem, ale ona se zase vyšplhala nahoru. Pomyslela jsem si, že je otravná, ale bez ní bych nejspíš byla po smrti. Bulka totiž byla tak hluboko, že bez jejího upozornění bych si jí asi nevšimla,“ řekla Cooperová.

Už je zdravá

Po vyšetření v nemocnici se ukázalo, že má ve svém těle zhoubný nádor v pokročilém stadiu. Lékaři jí ho odstranili a v prosinci roku 2012 jí řekli, že už se nemusí obávat dalších komplikací. Přesto se zveřejněním svého příběhu ještě nějakou dobu počkala.

„Snažím se k Flo chovat stejně jako k ostatním psům, ale v den, kdy jsem se vrátila z nemocnice, jsem jí dala obrovský steak – bylo to nařízení lékaře. Nevím, jak rakovinu našla, ale jsem jí za to neskonale vděčná,“ dodala Cooperová.

Schopností psů zjistit u člověka rakovinu se zabývá řada odborníků. Japonští vědci v roce 2011 zveřejnili studii, podle které vytrénovaný labrador dokázal u člověka poznat rakovinu v 98 procentech případů. Vycvičit psa k tomuto úkolu je ale podle nich velmi náročné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám