Hlavní obsah

Fakír pokořil Sněžku v botách plných střepů

Právo, Vladislav Prouza

Prvovýstup na 1 602 metry vysokou Sněžku v botách plných skleněných střepů podnikl ve středu časně ráno známý český fakír Petr Fiedor. Fakír plánoval během čtyřiadvaceti hodin vytvořit světový rekord - vystoupat v obuvi vystlané střepy na trojici nejznámějších českých vrcholů Sněžku, Říp a Blaník. Jeho cíl však nakonec částečně zhatilo počasí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Fakír a kaskadér Petr Fiedor při jednom ze svých dřívějších rekordů.

Článek

Držitel čtyřiapadesáti českých rekordů v různých bláznivinách šestikilometrovou trasu z Pece na Sněžku s převýšením 750 metrů nakonec zdolal. Nejhorší je podle Fiedora vždy první bodnutí, pak už to jde. Fakírovi nepřekážely cestou nahoru možná ani tak  boty naplněné střepy jako spíš silný vítr dosahující v nárazech stokilometrové rychlosti.

Fiedor, český rekordman roku v délce ležení na skleněných střepech, což vydržel 240 hodin a čtyři minuty, si výstupem na nejvyšší českou horu mohl připsat další neoficiální rekord v nepřetržité tříkilometrové chůzi proti horské vichřici. Krakonoš fakíra prověřil možná víc nežli střepy v botách.

„Vyškrábal se na vrchol krátce před půl desátou dopoledne a sotva lezl. Vyrazit měl z Pece okolo třetí ráno. Nahoře se opřel o sloup a zhluboka dýchal,“ popsala první fakírovy okamžiky na střeše Čech Brigita Müllerová z vrcholové České poštovny.

Počasí bylo proti

Plány pokořit ve skleněné obdobě španělských bot tentýž den ještě Říp a Blaník zkomplikovalo fakírovi nevyzpytatelné krkonošské počasí. Vítr neustal, spíše naopak, a tak namísto lanovkou musel Fiedor dolů opět po vlastních nohou pro změnu už neobalených vrstvou ostrých střepů.

Výstup na Sněžku Fiedor podnikl pod patronátem pelhřimovské zapisovatelky rekordů agentury Dobrý den při příležitosti premiéry filmu Roberta Sedláčka Největší z Čechů, jímž se chce patrně stát.

Fiedor mající na kontě mimo jiné rekordní leh na skle se zátěží, kdy mu po hrudi propochodovalo 502 lidí, rekord v přenášení hořící látky holýma rukama nebo běh hořícího člověka, když jako lidská pochodeň běžel 185 metrů, což mu vyneslo další rekord roku, si fakírský prvovýstup na Sněžku vyzkoušel nanečisto letos 12. srpna.

Fakír tehdy zdolal půlkilometrovou trasu na nejvyšší bod Pelhřimovska 735 metrů vysoký vrch Křemešník za pouhých dvacet minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám