Hlavní obsah

Extrémně jasný meteor ozářil nebe nad Sardinií

Novinky, tcs

Obyvatelům Sardinie a dalších koutů Evropy se v pátek večer naskytla úchvatná podívaná v podobě jasného meteoru. Jev trval déle, než je obvyklé, téměř čtyři sekundy. Meteorit pravděpodobně dopadl do moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční oblohou nad Sardinií proletěl meteorVideo: AP

 
Článek

Řidič auta na Sardinii zachytil meteor zářící jasněji než úplněk krátce před tři čtvrtě na jedenáct večer místního času.

Společnost American Meteor Society, která pohyb meteorů monitoruje, zaznamenala 93 očitých svědectví. Jasně zářící meteor zahlédli i lidé ve Španělsku, Francii, Itálii a dokonce i v Tunisku.

Vzhledem k tomu, jak se meteor pohyboval pomalu, je pravděpodobné, že v atmosféře neshořel celý a zbytky tělesa dopadly do moře mezi Sardinií a Baleárskými ostrovy.

Tělesa sluneční soustavy, která se pohybují mezi planetami a jejichž velikost se pohybuje v rozmezí milimetrů až 100 metrů, se nazývají meteoroidy. Pokud meteoroid prolétá zemskou atmosférou, většinou přitom vzplane. Tento světelný jev se nazývá meteor. Pakliže neshoří celý a dopadne na zem, z meteoroidu se stává meteorit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám