Hlavní obsah

Experti hledají Petrarkovu podobu

– ŘÍM
Novinky, nek, Právo

Tým italských expertů chce 18. listopadu exhumovat tělo legendárního básníka ze 14. století Franceska Petrarky, aby u příležitosti 700. výročí jeho narození v příštím roce mohli světu blíže popsat, jak doopravdy vypadal a žil.

Foto: Bohuna Mikulicová
Článek

Petrarca, autor slavného Zpěvníku, sbírky 366 básní obdivujících na dálku svůj ideál ženské krásy Lauru, je pohřben v hrobce u obce Árqua na severovýchodě Itálie.

Petrarkovy nemoci

"Pokud jeho ostatky zůstaly v dobrém stavu, budeme z nich moci vyčíst, jak vypadal, jeho výšku, stavbu těla i jeho nemoci," prohlásil profesor Vito Terribile Weil Marin z padovské univerzity, který výzkumné práce povede.

Z některých pramenů lze vyčíst, že Petrarca v roce 1350 utrpěl zranění na levé noze při cestě z Florencie do Říma, když jej pod koleno kopl jiný, po jeho boku cválající kůň. "Básník chtěl pokračovat v cestě sám, ale nakonec jej dopravili do římské nemocnice, kde se dva týdny léčil," říká Marin.

I toto zranění by ohlášená exhumace jeho těla mohla zcela objasnit, stejně jako dohady, zda trpěl artrózou a osteoporózou.  

Otazníky kolem básníkovy výšky

Literátovy ostatky byly předmětem zkoumání již v 19. století, tehdejší úroveň vědy ale umožňovala získat jen dílčí poznatky. Některé z nich přitom vyznívají sporně, například tvrzení, že Petrarkova postava byla vysoká 1,83 metru. "Pokud by to ale byla pravda, vešel by do historie jako opravdový obr," tvrdí Marin v narážce na fakt, že ve 14. století byl tělesný vzrůst populace mnohem menší než dnes.

Při exhumaci v roce 1853 byla navíc lebka roztříštěna na menší kousky. Není přitom jasné, zda jsou dnes v mramorové hrobce uloženy všechny úlomky. Rekonstrukci Petrarkovy tváře by dnes mohly významně napomoci počítače. Zastupitelství obce Árqua, kterému hrobka patří, mezitím již exhumaci schválilo. Celý projekt bude financovat jedna z místních bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám