Hlavní obsah

Experiment ukázal, jak se lidé chovají, když vidí domácí násilí na veřejnosti

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak byste se zachovali, kdybyste viděli na veřejnosti případ domácího násilí? Přesně tento dotaz otestovala v praxi švédská skupina STHLM Panda. Naaranžovala ve výtahu scénku, ve které muž útočil na svou partnerku. Z 53 přihlížejících zareagoval pouze jediný.

Experiment ukázal, jak jsou lidé lhostejní k domácímu násilí na veřejnostiVideo: STHLM Panda

 
Článek

Filmařská skupina STHLM Panda se zaměřuje především na vtipná videa, tentokrát se však pustila do vážnějšího tématu. Ve výtahu skryla kameru a natáčela, jak reagují lidé na „pár“, v němž muž útočí na ženu nejprve slovně a poté i fyzicky.

Téměř všichni lidé ale nezasáhli a dělali, jako kdyby se nic nedělo. Jeden muž dokonce odešel z výtahu i poté, co útočník vyhrožoval zabitím.

Zasáhla pouze jedna žena, která muže varovala, že pokud se své partnerky ještě jednou dotkne, zavolá policii. Herci okamžitě přestali a ženě prozradili, že se jedná o sociální experiment. Byla jediná z 53 zúčastněných, která se do hádky vložila.

Skupina nyní chystá provést experiment, kdy bude útočníkem žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám