Hlavní obsah

Egypťan dostal 1000 let vězení za zpronevěru peněz stovek lidí

KÁHIRA

Na 1000 let poslal egyptský soud do vězení muže, který zpronevěřil okolo 52 miliónů dolarů (zhruba 840 miliónů korun). Ty vylákal z několika stovek důvěřivců, kterým slíbil zhodnocení jejich peněz. Poté s nimi ale zmizel v zahraničí, informoval dnes server BBC News.

Článek

Abdalláh Kamál Muhammad se této činnosti podle soudu pravděpodobně věnoval již od počátku 80. let. Za tu dobu oklamal asi 500 lidí, které často připravil o celoživotní úspory.

Rodina odsouzeného však v televizním vystoupení obvinila poškozené z naivity, když Muhammadovi svěřili tolik peněz. Jejich příbuzný byl prý nezaměstnaný a jen se snažil získat živobytí.

Podobné případy nejsou v Egyptě ničím výjimečným. Mnoho Egypťanů uvěřilo slibům neznámých "investorů", že dokážou zhodnotit jejich úspory s až dvacetiprocentním ziskem. Egyptské banky totiž nabízejí zúročení vkladů maximálně okolo osmi procent.

První takoví podvodníci se v této severoafrické zemi objevili v 80. letech. Jelikož egyptské zákony tento druh trestné činnosti neznaly, dařilo se pachatelům s penězi utíkat za hranice nebo končili ve vězení s pouze lehkými tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám