Hlavní obsah

Dvanáctimetrová velryba mrskla ocasem a omráčila surfaře

Novinky, vps
Sydney

Když Australan Bishan Rajapakse proplouval u pláže Bondi v Sydney s ostatními surfaři kolem velryby jižní, říkal si, že by je mohla všechny knokautovat. Pak už si jen pamatuje, jak ležel na pláži a ošetřoval ho člen pobřežní hlídky. Odhadem 12metrový kytovec se totiž nečekaně otočil a uhodil surfaře ocasem.

Surfaře srazila ocasem velryba

 
Článek

K nešťastnému incidentu došlo v neděli dopoledne, jak uvedl server news.com.au. Osmatřicetiletého Australana, který byl po nečekané a prudké ráně chvíli v bezvědomí, vytáhl z vody jiný surfař Tony Spanos. Rajapakse vyvázl z nehody s otřesem mozku a naraženým ramenem. Sám je lékařem, uvědomuje si tedy, že následky mohly být podstatně horší.

„Mohla to být mnohem vážnější nehoda, smrtelná, takže odejít z toho s minimálními zraněními... je to pravděpodobně nejšťastnější doktor, který kdy skončil na pohotovosti,“ řekl o zraněném plavčík Anthony Carroll a dodal, že náraz zanechal v Rajapakseho surfovém prkně velkou promáčklinu.

„Obecně vzato nejsou velryby agresivními zvířaty, ale mohou se bránit – mohou považovat lidi za potenciálního predátora. Musíte je respektovat a nechat jim jejich místo v oceánu,“ řekl odborník na velryby Geoff Ross a dodal, že velryby jižní jsou známé svou oblibou mělkých vod a také nepředvídatelným chováním.

Zraněný surfař sice z bolestivého setkání s velrybou vyvázl jen s lehkými zraněními, ale v nemocnici zůstal na pozorování. Lékaři se totiž obávali případných vnitřních zranění. Od surfování ho ale nehoda neodradí.

„Myslím, že když příště uvidím velrybu, řeknu ostatním, ať se drží zpátky. Teď už totiž můžu doložit, že to může dopadnout špatně,“ dodal Rajapakse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám