Hlavní obsah

Dům snů se zřítil z útesu a majitelce zbyly oči pro pláč

Novinky, nčs

Dvaačtyřicetiletá matka pěti dětí Emma Tullettová si přála mít bydlení snů. Dům postavený na pobřeží v anglickém městě Eastchurch byl idylickým domovem až do chvíle, než se zřítil po sesuvu půdy z útesu dolů. Pojišťovna navíc už v minulosti odmítla dům na hraně útesu pojistit.

Foto: Profimedia.cz

Dům se zřítil vlivem eroze.

Článek

Dům na ostrově Sheppey, ve kterém žila Tullettová společně se svým partnerem a čtyřmi dětmi, se začal hroutit v pátek. Část domu, která zůstala stát na svém místě, se pak definitivně zřítila v úterý.

Rodina dům koupila v srpnu 2018 za 195 tisíc liber (5,8 milionu korun). Pojištěn však nebyl z důvodu umístění těsně na okraji útesu. A to se domu také stalo osudným. Při zhroucení první části domu naštěstí nebyl nikdo zraněn a rodina byla již v pátek evakuována.

Lidé odcházeli z domů, ani neměli boty na nohou.
Ed Cane - soused

„Opustili jsme dům jen v tom, co jsme měli zrovna na sobě. Děti neměly ani boty. Naše životy se obrátily vzhůru nohama. Jsem ale šťastná, že se nám všem podařilo vyváznout bez zranění,” uvedla zdrcená Tullettová. Vzhledem k tomu, že pod útesem skončilo i její auto, ocitla se prakticky bez ničeho.

Seběhlo se to rychle

V sousedství však případ vyvolal velkou vlnu solidarity. Rodina dostala náhradní automobil od místního prodejce. „Všem strašně moc děkujeme za pomoc, moc si toho vážíme. Nyní bychom chtěli být sami a zkusit přebudovat naše životy,” poprosila o soukromí Tullettová.

Foto: Profimedia.cz

Případ vyvolal v sousedství vlnu solidarity.

Ještě předtím popsala Britka, jak ke zřícení došlo: „Poprvé jsem si všimla oddělených cihel na zahradě v pátek odpoledne. Když jsme pak seděli večer u televize, začala padat omítka ze zdi. Všechno se seběhlo strašně rychle.”

Jako když vypouštíte vanu. Sicílie zažila meteotsunami

Koktejl

„Plánovali jsme tady strávit zbytek života, vysnila jsem si takový dům a našetřila na něj. Můžeme si sice koupit nový dům a nové auto, ale třeba fotky mých dětí jsou nyní někde pod troskami dole. Takové ztráty tu situaci dělají ještě horší,” řekla Tullettová.

Její soused, sedmašedesátiletý Ed Cane uvedl, že v minulosti již byly investovány miliony liber do zabezpečení útesů proti erozi. Také on a další lidé ze sousedství byli evakuováni, na místo se ale později vrátili, aby si vzali z domů alespoň cennosti. „Lidé odcházeli z domů, ani neměli boty na nohou. Musel jsem se vrátit,” uvedl Cane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám