Hlavní obsah

Dům jí obsadili kondoři. Všechno je poškrábané a pokryté trusem

Narazit ve volné přírodě na kondora kalifornského je mimořádný zážitek. A co teprve, když přiletí až k vám na zahradu. Jenže z úžasného zážitku se může stát noční můra, když vám hejno kondorů obsadí celý dům.

Foto: AP

Ohrožený kondor kalifornský se pomalu vrací zpět do přírody.

Článek

Kondor kalifornský je kriticky ohrožený opeřenec, který v současné době obývá pouze oblast Grand Canyonu. Jedná se o největšího suchozemského ptáka Severní Ameriky. V celé Kalifornii se nachází asi 200 volně žijících kusů těchto impozantních mrchožroutů.

Když tedy na zahradu Cindy Mickolsové v horském městečku Tehachapi přilétlo hejno čítající téměř 15 až 20 ptáků, jednalo se téměř o desetinu celé kalifornské volně žijící populace.

Pštros na silnici zastavil dopravu u České Lípy. Majitele našli, pták dál uniká

Krimi

Tento mimořádný zážitek se ovšem brzy pro obyvatelku domu stal velkou nepříjemností. Obrovští kondoři, jejichž rozpětí křídel činí až tři metry, dům i okolní pozemek svou přítomností devastují. Vše je pokryté guánem, tašky na střeše se uvolňují, dům je poškrábaný, vlajky, které měla vyvěšené, jsou potrhané.

Ideální prostředí

5. května se dcera Cindy Mickolsové Seana svěřila na Twitteru s tím, jaké mají doma návštěvníky. Zareagoval i Americký úřad pro ochranu ryb a divočiny. Domov Cindy Mickolsové se podle úřadu nachází v přirozeném habitačním prostředí kondorů.

Bažant diamantový v britské divočině vyhynul, na ostrovech ho spatřili po dvou letech

Věda a školy

Úřad doporučil kondory vyhnat tleskáním, křičením, případně je pokropit vodou. To by prý mělo nezvané návštěvníky odradit a zároveň nezranit. Do budoucna si prý mají na dům nainstalovat sirény, na zahradu strašáky.

Ani do 9. května ovšem kondoři pozemek neopustili. „Moje máma je statečná žena a víme, že je to zážitek, který se už asi nebude opakovat, ale kdyby alespoň tolik neničili náš dům,“ postěžovala si Seana.

Uvedla také, že spolu s expertem z Amerického úřadu pro ryby a divočinu přišli na to, proč se kondorům tak zalíbil pozemek Cindy Mickolsové. Kondoři jsou schopní až 240 kilometrů pouze plachtit po větru, aniž by museli mávat křídly. Dům, který obsadili, je orientovaný na jih, takže je na něm pořád dostatek slunečního svitu, a zároveň je na větrném místě, kdy celé dny fouká vítr ze západu i z východu.

Reklama

Výběr článků

Načítám