Hlavní obsah

Druhé rande skončilo fiaskem, přesto se chystá třetí

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkým neúspěchem skončilo teprve druhé rande nejmenovaného páru z Velké Británie. Milovníci lezení si vyrazili společně do Jezerní oblasti, jejich pokus o zdolání skály ale skončil pětihodinovou záchrannou akcí.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři se vydali ke zraněnému muži a uvíznuté ženě.

Článek

Muž a žena, oba čtyřicátníci a vyznavači horské turistiky, zvolili pro druhé rande poněkud netradiční lokaci. Vzhledem k tomu, že nyní není možné vyrazit posedět do kavárny či restaurace, rozhodl se pár, že vyrazí zdolat skálu Sharp Edge, která je součástí kopce Blencathra.

Výstup se dvojici nepodařil, sychravé počasí ji donutilo k předčasnému konci, při cestě zpátky ale muž uklouzl a zřítil se dolů. Žena v tu chvíli uvízla a nebyla schopná pohybu nahoru ani dolů, informovali záchranáři z Keswick Mountain Rescue Teamu.

Zraněnému muži pomohl kolemjdoucí, který mu poskytl teplé oblečení a vyčkal do příchodu záchranářů. K místu nehody nemohl kvůli nepříznivému počasí vyrazit vrtulník, a tak se tým 25 dobrovolníků rozdělil do dvou skupin a během několika hodin oba nešťastníky zachránil.

„Muž si instinktivně pomohl rukama a sklouzl po skalnatém svahu dolů. Zastavil se asi až o 60 metrů níže. Žena v tu chvíli zůstala viset na útesu. Uskutečnila se pětihodinová záchranná akce, po které byl muž dopraven do bezpečí a následně letecky transportován do nemocnice v Glasgow, je ale mimo ohrožení života. Žena neutrpěla žádné zranění, dokonce ani psychické, protože už společně diskutovali o třetím rande,” uvedl mluvčí záchranářů.

„Velký dík patří kolemjdoucímu, který ihned pomohl zraněnému muži a udržoval ho v teple. Podle všeho má muž poraněná žebra, záda a nohu. Podařilo se mu ale vlastními silami zabránit vážnějšímu pádu a možným vážnějším zraněním. Pokud tento pár překoná takovou překážku na druhém rande, překoná už všechno. Přejeme jim hodně štěstí,” dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám