Hlavní obsah

Do Rowlingové si kvůli sexuálním menšinám rýpl další herec z Harryho Pottera

Milovníci ságy o Harrym Potterovi napjatě čekají na 1. ledna, kdy televizní stanice HBO Max uvede pořad Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts. Předmětem zájmu je v poslední době také autorka knižní předlohy J. K. Rowlingová, u ní to ovšem nesouvisí s čarodějnickým učněm, ale s vyjádřeními k tématu sexuálních menšin. Naposledy si do ní rýpl i jeden z „potterovských“ herců Chris Rankin.

Foto: Profimedia.cz

Herec Chris Rankin v roce 2005, kdy natáčel filmy o Harrym Potterovi.

Článek

Rankin, který v šesti filmech o Harrym Potterovi ztvárnil postavu otravného nebelvírského prefekta Percyho Weasleyho, postoj Rowlingové k transgender osobám označil za „škodlivý”.

„Hodně spolupracuji s organizacemi, které se zaměřují na podporu LGBTQ+ komunity. Navíc mnoho členů mé vlastní rodiny k této komunitě patří, takže je asi jasné, na které straně barikády stojím,” uvedl pro Eastern Daily Press britský herec.

„Když transsexuál řekne, že je muž nebo žena, měli bychom se podle toho k němu chovat,” myslí si herec, který se tak přidal ke kritikům postojů spisovatelky.

Herci slaví 20 let Harryho Pottera. Rowlingovou nepozvali

Film

Šestapadesátiletá Rowlingová čelí obviněním z transfobie poté, co v červnu 2020 sdílela na sociálních sítích článek nazvaný „Názor: Jak stvořit spravedlivější postcovidový svět pro lidi, kteří menstruují“.

Autorku téma zjevně pobavilo. „Lidé, kteří menstruují. Jsem si jistá, že bývalo takové slovo pro tyhle lidi: Pomozte mi. Wumben? Wimpund? Woomud?“ napsala do komentáře s narážkou na anglické slovo woman (žena).

„Uznávám právo každé trans osoby žít si tak, jak je to pro ni autentické a pohodlné. Pochodovala bych s vámi, kdyby vás někdo diskriminoval na základě toho, že jste trans. Ale současně platí, že můj život byl určen tím, že jsem žena. Nemyslím si, že je nenávistné to říkat,“ uvedla později.

Od té doby Rowlingová upadla u mnohých v nemilost, což dokazuje i fakt, že v novém pořadu, kde se fanoušci čaroděje s jizvou na čele dozvědí vše o tom, jak se Potter natáčel, sama autorka této postavy nevystoupí.

Chybět naopak nebudou herci Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) či Emma Watsonová (Hermiona Grangerová), kteří před 20 lety společně odstartovali kariéru na filmových plátnech.

Také oni v minulosti postoje spisovatelky kritizovali, nebo aspoň dávali najevo, že je nesdílejí. Watsonová například sdílela vloni na svém twitterovém účtu zprávu, kterou podpořila trans osoby. Příspěvek získal 928 tisíc „lajků”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám