Hlavní obsah

Do Prahy se nenápadně vrací špičkový módní salon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před půl stoletím navrhovala modely v prestižním pražském módním domě Hany Podolské. Dnes chce akademická výtvarnice a módní návrhářka Zdena Bauerová na předválečnou tradici špičkové modelové tvorby salonů Podolská a Rosenbaum opět navázat.

Foto: ÚSZSMSK

Smrtelná nehoda ve Frýdlantu nad Ostravicí

Článek

Exkluzivní zakázkové krejčovině se Zdena Bauerová věnovala i po znárodnění módních salonů. Pod hlavičkou oděvních závodů šila pro ženy prezidentů i pro herečky. Teď v pražské pasáži mezi Vodičkovou a Jungmannovou ulicí rozjíždí novou svatyni české haute couture.

Exkluzivní krejčovina je základ

Základem módního salonu je exkluzivní zakázková krejčovina, dámská i pánská. "Všechno od nás je čistá rukodělná práce, jen začisťování se dělá strojově," popisuje třiasedmdesátiletá vitální žena. "Ruční zpracování je o tom, že se vám třeba klopy za dvacet let nijak neotáčí. A originální způsob zpracování a originální výtvarné pojetí - to je exkluzivita," dodává.

Předností módního salonu je všestrannost. "Jsme schopni vytvořit celkovou image, včetně doplňků. Vybíráme vše od materiálů po klobouky. Zajímá nás samozřejmě i společnost, do které je model určen," popsala zásady dobrého salonu návrhářka. Náročný model ušije tucet švadlen do dvou měsíců, v případě nutnosti jsou ale schopny dodat šaty do deseti dnů.

Na míru šitý oděv lehce zamaskuje nedokonalosti těla

Na zkoušku chodí zákazníci zpravidla třikrát. "Nechodí k nám jen ideální postavy. Kromě mladých zákazníků i lidé, kteří potřebují takzvanou ortopedii. Každá půlka těla je jiná od mládí, ale s věkem přijdou nové deformace. Lidé, kteří si zvyknou šít na míru, dovedou své tělesné indispozice kamuflovat," prozradila elegantní dáma v kalhotovém kostýmu.

Bauerová se haute couture neboli vysoké krejčovině věnuje více než padesát let. Ještě před absolutoriem Vysoké školy uměleckoprůmyslové, těsně po skončení druhé světové války, získala výuční list jako švadlena. V módním domě Podolská se pak uplatnila jako návrhářka.

Ceny v salonu nejsou vyšší než v buticích

"Šily u nás všechny paní prezidentové a známé herečky," říká Bauerová, která navrhovala modely pro Hanu Benešovou i Martu Gottwaldovou. "Paní Benešová chodila zkoušet k nám, za Gottwaldovou se jezdilo na Hrad. Měli jsme za ni takovou tlustou pannu, na které se zkoušelo," vzpomínala s úsměvem výtvarnice. Místo hereček a manželek vysoce postavených politiků chodí dnes do salonů spíše právničky a podnikatelky. Jejich profese a společenské postavení vyžadují originální model jak typově, tak materiálově.

"Je třeba, aby modely měly švih a odrážely módní trendy. Zároveň ale musejí být technicky i materiálově dokonalé," říká žena, mezi jejíž žáky na UMPRUM patřili snad všichni přední čeští návrháři. Ceny za modely ze salonu jsou podobné cenám za šaty z dobrých butiků. Dámský kostým přijde na 16.000, malé večerní do 20.000 korun. Kvalitní práce a jedinečnost modelu je k tomu stoprocentně zaručena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám