Hlavní obsah

Do dražby jde nejvzácnější známka světa, vlastnil ji vrah

New York

Nejvzácnější známka světa s názvem One-Cent Magenta (Jednocentová karmínová) se bude v červnu dražit v newyorské aukční síni Sotheby's. Známku vytiskli v roce 1856 v Britské Guyaně a donedávna byla v pozůstalosti majitele chemického koncernu du Pont a usvědčeného vraha Johna du Ponta.

Foto: ČTK

Nepříliš vzhledná známka karmínové barvy.

Článek

Sama aukce je podle některých sběratelů milníkem, známka by mohla vynést rekordních 10-20 miliónů dolarů (až 400 miliónů Kč). Nepříliš vzhlednou známku karmínové barvy, na níž se dá rozeznat kresba plachetnice, získal John du Pont v roce 1980. Vydražil ji tehdy za 935.000 dolarů (dnes asi 18,6 miliónu Kč).

Známka má nominální hodnotu jeden cent, dražba je plánována na 17. června. Známku do dražby uvolnili du Pontovi dědicové. Du Pont zemřel v roce 2010 ve věku 72 let v jedné pensylvánské věznici. V ní se ocitl poté, co byl v roce 1996 usvědčen z vraždy olympijského zápasníka Davida Schultze.

„Pokud se známka vydraží, bude přes svou zanedbatelnou velikost nejdražším předmětem, který se tady kdy prodal," řekl agentuře Reuters místopředseda aukční síně Sotheby's David Redden.

Poslední šance ji spatřit

„Je to jedna z prvních známek na světě. Z této emise již existuje pouze několik čtyřcentových a pouze tento jednocentový exemplář. Známka má velkou symbolickou hodnotu," vysvětlil cenu známky předseda Královské filatelistické společnosti v Londýně Chris Harman. Mimořádnou událostí je dražba i proto, že od výstavy v Chicagu v roce 1986 neměla veřejnost možnost známku spatřit. ”A nemyslím, že někdo z nás ji ještě někdy v životě uvidí. Takže je to opravdu milník," dodal Harman.

„Jednocentová karmínová" byla vytištěna v Britské Guyaně poté, co se zpozdila dodávka známek ze Spojeného království a místnímu poštmistrovi nezbývalo, než požádat tamní tiskárnu o výpomoc.

Dosud nejdražší poštovní známkou je "Tříšilinková žlutá", což je švédská známka z roku 1855 vydražená v roce 2010 za 2,2 miliónu dolarů (asi 43,7 miliónu Kč). Nejpopulárnější je asi Modrý Mauricius, který se objevil společně s červeným v roce 1847 jako první emise stejnojmenné britské ostrovní kolonie. Má hodnotu dvě pence, existuje asi 12 exemplářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám