Hlavní obsah

Dívka se po narození dočkala dvojčete za 77 dní

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný případ, který se řečí čísel odehraje pouze v jednom z 50 milionů případů, se stal v nedávné době v Kazachstánu. Situace, kdy se jedno z dětí narodí výrazně dřív, byla způsobena dvojitou dělohou matky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro 29letou Liliyu Konovalovou to nebyl první porod. Už před sedmi lety se dočkala obyvatelka kazašského Uralsku dcery, tentokrát však očekávala dvojčata. První z dětí přišlo na svět 24. května. Dcera Liya se narodila v 25. týdnu těhotenství a vážila pouhých 800 gramů. První měsíc života tak strávila na jednotce intenzivní péče.

Na svého bratra si však musela drobná dívka ještě počkat. Vzhledem k zdvojené děloze matky se syn Maxim narodil až 9. srpna, tedy o 77 dní později. „Nejdříve jsem byla v šoku, když mi lékaři řekli o mém stavu. Bála jsem se hlavně o život předčasně narozené dcery,” řekla matka, jež už se v porodnici připravuje na cestu domů. Obě děti nyní váží okolo 4,5 kilogramů.

Ačkoliv se podle kazašského ministerstva zdravotnictví jednalo o první takový případ v zemi, případy zdvojené dělohy – uterus didelphys – nejsou tak vzácné, jak by se mohlo zdát. Pohlavní orgány totiž stejně jako jiné orgány vznikají v páru. Dvě identické části dělohy pak při vývoji splynou v jednu. Při vývoji může dojít k různým formám nesplynutí.

V dubnu se podobný případ odehrál nedaleko italského Milána. Dvojčata se narodila 40leté matce s rozestupem 60 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám