Hlavní obsah

Dívka se narodila s velmi vzácnou vadou. Bez jazyka

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilka Auristela Viana da Silvová patří mezi pouhé tři lidi na světě, kteří se narodili bez jazyka. Tato extrémně vzácná vada jí způsobovala potíže při mluvení, dýchání a jídle, teď však 23letá dívka podstoupila revoluční zákrok a výrazně se jí zvýšila kvalita života. Stejnou léčbu se dokonce chystá podstoupit i další žena se stejnou vadou, uvedla agentura Reuters.

Dívka bez jazyka může díky revolučnímu zákroku vést normální životVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Měla to nahnuté už od chvíle, kdy se narodila. Mohla zemřít už pár dní po porodu,“ uvedla dívčina matka Adriana. Překvapení byli i lékaři, kteří se s její dcerou během let setkali.

„Když jsem jí poprvé viděl jako malou holčičku, byl jsem překvapený. V té době jsem za sebou měl 30 let praxe, ale s podobným případem jsem se nesetkal. Když otevřela ústa a neviděl jsem tam žádný jazyk, říkal jsem si, jak může být naživu,“ řekl doktor Frederico Salles.

Tým lékařů se snažil dívce pomoct přes deset let, ale všechny způsoby léčby selhaly. Nakonec přišly na řadu dvě nestandardní operace, při kterých byly dívce rozšířeny brada a čelist, aby se v ústní dutině vytvořilo víc prostoru. Také dostala speciální rovnátka.

Je nadějí i pro ostatní

Práce lékařů byla úspěšná, dokonce se dočkala i publikace v prestižních odborných časopisech. Dívce se ulehčilo a může žít o něco plnohodnotnější život.

„Můžu lépe mluvit, kousat a komunikovat. Teď studuji, vedu normální život a jsem připravena čelit všem jeho výzvám,“ řekla Austriela.

Její případ se donesl i ke stejně postižené Američance jménem Kelly, která nedovolila zveřejnit víc než své křestní jméno. Už odletěla do Brazílie a podstoupí léčbu u už jednou úspěšného týmu lékařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám