Hlavní obsah

Diana otřásá britskou monarchií i ze záhrobí

BBC, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zesnulá princezna Diana opět straší královskou rodinu. Nyní jsou na pořadu dne minutové videonahrávky intimních zpovědí, v nichž kritizuje monarchii, zpochybňuje sexuální orientaci prince Charlese a napadá jednotlivé členy královského rodu. Informace o existenci pásků přinesl v neděli bulvární deník The Daily Mirror.

Foto: Soňa Kurková
Článek

Diana před kamerou vypadá velmi sklesle. Hlas podbarvený pláčem říká: "Charles je tak blízko Fawcettovi - co žena zmůže, když je jeho vlastní manžel v nezdravém vztahu se svým sluhou?" Naznačená homosexualita jí prý komplikovala manželství.

Princezna rovněž zpochybňuje Charlesovy schopnosti dostát v soukromých pokojích "manželským povinnostem". "Je to pro něj obtížné a nesnadné," popisuje minuty před sexuálním stykem žena, jíž mnozí považují za světici.

Královna mě nemá ráda

V jiném záběru sedí princezna v růžovém županu v křesle v komnatách Kensingtonského paláce. "Tak už jsem tady zase. Opět sama...," říká do kamery. Stěžuje si na své vytěsnění z Charlesova života soupeřkou Camillou Parker Bowlesovou. Po té znovu napadá Fawcetta. "Cítím se úplně sama. Charles věří více Fawcettovi než mně. Neuvěřitelné," stěžuje si.

Nynější královna Alžběta II. ji prý nenávidí, když říká, že "není tou pravou, aby byla královnou". O vévodovi z Edinburghu, manželu královny, tvrdí, že je "neuvěřitelné, jak stále někoho ztrapňuje". "Myslím si, že je vážně dementní," říká o něm Diana.

Princezna se navíc vyslovuje pro "zdravý rozvoj" svých synů založený na "výchově v běžné společnosti, a nikoliv v paláci".

Čtyři roky v "bezpečí"

V uplynulých 5 letech byly videokazety s výpověděmi majetkem Dianina komorníka Paula Burrella. Ten tvrdí, že video nikdy neshlédl, a tak zůstalo utajeno. Před 2 roky intimní zpovědi zabavila policie v rámci řízení proti němu. Burell čelil obvinění za krádež předmětů z princeznina majetku. Vše se tedy paradoxně prosáklo až z "přísně střežených" dokumentů.

O existenci nahrávek informoval novináře kdosi z řad policie v sobotu. Deník nelenil a věc zveřejnil už v nedělním vydání. "Nahrávky jsou bombou," uvedl k tomu nejmenovaný policista pro noviny. Burellův přítel tvrdí, že právě utajení nahrávek je důkazem komorníkovy loajality k princezně. "5 let byly v bezpečí. Nyní je všichni uvidí kvůli policii. Jak symbolické," říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám