Hlavní obsah

Desítky let staré housle skrývaly nacistický vzkaz

Novinky, Klára Fischleinová

Izraelský výrobce houslí Amnon Weinstein sbírá hudební nástroje, které byly během druhé světové války zabaveny Židům. Specializuje se na housle. Svou kolekci pojmenoval Housle naděje a aktuálně jí dominuje kousek, který se od ostatních jednou věcí liší. Uvnitř těchto houslí je totiž tužkou napsaný nacistický vzkaz.

Housle, které vypadají na první pohled jako všechny ostatní, mají z vnitřní strany nakreslený hákový kříž.Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Amnon Weinstein, pocházející z Tel Avivu, získal do své sbírky historických houslí unikátní kus. Věnoval mu ho washingtonský výrobce houslí Josh Henry, který je chtěl původně spálit. Po odklopení horní desky totiž zjistil, že je uvnitř houslí napsáno: Heil Hitler, 1936. Nápis doplňoval hákový kříž.

Jakmile se Henry dozvěděl o sbírce Housle naděje, nabídl Weinsteinovi tento „prokletý“ hudební nástroj jako dárek. Sběratel ho s potěšením přijal a od té doby doplňují jeho kolekci. Na tyto housle si nejspíš nikdo nezahraje, od toho jsou ve sbírce jiné nástroje. „Zůstanou tak, jak jsou, aby si lidé mohli prohlédnout, jak moc nacisté nenáviděli vše, co patřilo Židům,“ říká Weinstein.

Osm z celkových 45 Weinsteinových kousků zahraje příští týden na koncertě v Monaku. Každý z nich má svůj příběh. Jedny z těchto houslí například patřily francouzským Židům, kteří zemřeli v nacistických táborech smrti. Na další hrál dvanáctiletý židovský chlapec důstojníkům SS v Bělorusku v roce 1944.

Reklama

Výběr článků

Načítám