Hlavní obsah

Desetina ptačích druhů asi vyhyne

Právo, DPA, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Plných deset procent známých druhů ptáků má podle předpovědi vymřít do konce tohoto století. To bude mít nepříznivé důsledky na živé organismy včetně člověka, konstatuje dosud nejkompletnější zpráva o této živočišné třídě, kterou zveřejnila americká Stanfordova univerzita.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požárem zničený sběrací lis na slámu.

Článek

"Od čtrnáctého století sice zmizelo pouhé 1,3 procenta ptačích druhů, ale stavy populací klesly o pětinu až čtvrtinu," píše se ve zprávě, která se týká 9787 žijících a 129 vyhynulých druhů.

Zmizení nebo výrazný pokles populace jednoho druhu se v důsledku ekologických vazeb promítne do celého ekosystému. Epidemie, jež před několika lety téměř vyhubila indické supy, vedla k přemnožení krys, které se projevilo jak ztrátami v zemědělství, tak děsivým vzrůstem úmrtí pokousaných lidí na vzteklinu - z asi 40 tisíc případů na celém světě bylo 30 tisíc v Indii.

Úbytek ptáků, kteří sají nektar z květů, nebo se živí semeny, zase znamená omezení možnosti rozmnožování pro některé rostliny, naopak přemnožení například rýžovníků, které jsou u nás chováni jako okrasní klecoví ptáci, přineslo jihovýchodní Asii ztráty na výnosech tamní klíčové obilniny - rýže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám