Hlavní obsah

Čtveřice Britů pronikla na La Palmě do uzavřené zóny, aby se vyfotila s lávou

Čtveřice mužů z Velké Británie by mohla čelit trestnímu stíhání, neboť vnikla do uzavřené zóny k sopce Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma. Dotyční se do hledáčku tamních úřadů dostali poté, co fotky z jejich počinu sdíleli na sociálních sítích, píše deník Daily Mail.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Láva valící se ve dvou proudech z vulkánu Cumbre Vieja

Článek

Podle informací deníku muži na La Palmu přicestovali z vedlejšího ostrova Tenerife, kde žijí.

„Museli jsme se ukrýt před armádou a policií. Byla to speciální mise SAS (Special Air Service – speciální jednotky britské armády, pozn. redakce) se zátarasy, kontrolními stanovišti a psy v absolutní tmě,” napsal jeden z dotyčných k fotce na sociálních sítích.

„Letěli jsme letadlem, cestovali vypůjčeným autem, pluli lodí, pět hodin jsme šlapali pěšky kolem armádních barikád, ale zatraceně jsme to zvládli. Neopakovatelný zážitek,” vysvětlil pak ještě v komentáři.

Záchranáře psů na La Palmě nejspíš někdo předběhl, místo zvířat našli lidské stopy

Koktejl

Právě informace ze sociálních sítí měly posloužit vládní agentuře Guardia Civil k identifikaci mužů. Čtveřice už byla podle televizního kanálu La Sexta obeznámena s tím, že jí hrozí obvinění z neuposlechnutí tamních nařízení. Jaký konkrétní trest je může čekat, je prozatím neznámé.

Češka vyhledává aktivní sopky. Asi uhodnete, kde jsme ji potkali

Cestování

Sopka Cumbre Vieja vybuchla 19. září, lávový proud už pokryl 760 hektarů ostrova a poškodil nebo zničil více než 2000 budov. Láva rovněž o několik hektarů zvětšila rozlohu ostrova, neboť její proud dosáhl moře a ztuhl.

Reklama

Výběr článků

Načítám