Hlavní obsah

Co unese mravenec? Unikátní fotky dokazují jeho sílu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivou ukázku toho, že mravenec dokáže unést až stonásobek své váhy, se podařilo zachytit japonskému fotografovi Eko Adiyantovi na zahradě jeho domu na západě indonéského ostrova Jáva. Mravenec si právě odnášel mrtvou včelu.

Foto: Profimedia.cz

Mravenci unesou až stonásobek své váhy. Se včelou si poradili bez problémů.

Článek

Mravenec váží okolo 5 miligramů a hmotnost mrtvé včely odhadl fotograf zhruba na 200 miligramů. Čtyřicetinásobek váhy tak pro šestinohého pracanta nebyl žádný problém. Se včelou v kusadlech bez problémů balancoval na stonku rostliny.

Foto: Profimedia.cz

V kusadlech udržel mravenec čtyřicetinásobně těžší včelu celkem bez problémů.

Po chvíli se k němu přidali další mravenci a společnými silami včelu odtáhli do mraveniště. Adiyanta, který se specializuje na focení přírodních makro snímků, mravenci fascinují. „Hlavně kvůli síle a tomu, že dokážou spolupracovat,“ řekl fotograf pro Daily Mail.

Mravence lze nalézt všude na zemi kromě Antarktidy, Grónska a některých malých odlehlých ostrovů. Podle hrubých odhadů se na zemi vyskytuje okolo 10 000 triliónů jedinců a masa všech těchto mravenců by vážila stejně jako celé lidstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám