Hlavní obsah

Člověk je schopný vycítit blízkou budoucnost, ukazuje studie

– New York
Novinky, Jakub Kynčl

Vypadá to jako představa z říše science fiction. Studie, která má prokazovat lidskou schopnost předpovědět blízkou budoucnost, by pravděpodobně velký úspěch v odborných kruzích neslavila, kdyby nedostala místo v prestižním médiu New Scientist. To se však stalo a ostatní vědci se shodují, že ačkoli je podle nich výzkum zcestný, metodologie kuriózní studie je bezchybná.

Foto: Profimedia.cz

Lidský mozek podle amerického profesora ovlivňují i budoucí události. Ilustrační foto

Článek

Velmi zajímavou studii vypracoval psycholog a profesor Daryl Bem z Cornelliovy univerzity v americkém státě New York. Bem, jenž se dříve živil jako kouzelník, se domnívá, že lidé mají psychické schopnosti, které jim umožňují vycítit budoucí události.

Bem se tak rozhodl učinit devět různých experimentů s více než 1000 dobrovolníků a všechny testy až na jeden jeho tezi potvrdily. Mírně, ale přece.

Odchylka od pravděpodobnosti by byla menší

V jednom experimentu studenti pozorovali monitor, na kterém byly dva závěsy. Oni museli vždy vybrat jeden, za kterým byl schovaný podle nich erotický obrázek. Jejich úspěšnost byla z dlouhodobého hlediska větší, než by bylo možné vysvětlit pouze náhodou či matematickou odchylkou, tvrdí Bem.

Pozice obrázku byla náhodně určována počítačem teprve poté, co studenti učinili svůj tip. Bem to vidí jako důkaz, že byli ovlivňováni budoucími událostmi.

Metodologie studie byla v pořádku

Americký psycholog Joachim Krueger v reakci na tuto studii uvedl: "Tvrzení, že lidé mají podobné psychické schopnosti, je nesmyslné. Přiznávám však, že poté, co jsem prostudoval Bemovu metodologii, k mému údivu se vše zdálo zcela v pořádku."

New Scientist, který studii publikoval, dodává, že výsledky získají na kredibilitě ve chvíli, kdy tyto testy provedou se stejnými výsledky i další vědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám