Hlavní obsah

Čínští vědci sloučili buňky člověka a králíka

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínští vědci získali embryonální kmenové buňky po sloučení buněk lidských a králičích. Výzkumníci z týmu profesora Šeng Chuej-čena z druhé lékařské univerzity v Šanghaji přitom implantovali lidské geny do vaječné buňky králíka zbavené jádra. Postup vědci popsali ve studii zveřejněné v úterý v čínském odborném časopise Cell Research.

Foto: Václav Břeň

Ilustrační foto

Článek

Smíšené buňky se vyvinuly během několika dnů až do stadia zárodečného váčku (blastocysta) s asi 200 buněk, z nichž vědci odňali embryonální kmenové buňky. Výzkumníci tak ukázali další cestu k získání těchto buněk pro výzkumné účely.

Podobné, ale ne tak daleko jdoucí pokusy, vyvolaly před dvěma roky v jihočínské provincii Kanton ostrou kritiku. Podle tvrzení vědců ze Šanghaje jsou však nynější pokusy zcela v souladu s předpisy platnými v Číně pro výzkum kmenových buněk.

Pro přenos genetické informace do jádra králičích buněk byly použity buňky pět let starého chlapce, dvou mužů ve věku 42 a 52 let a jedné šedesátileté ženy. Po splynutí buněk vznikly embryonální kmenové buňky podobné lidským. Z toho se dá podle vědců odvodit, že mají schopnost se vyvíjet například směrem k různým typům tkání. Nové lidské bytosti však z takových buněk vzniknout nemohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám