Hlavní obsah

Číňany ruší hlučné tancující babičky, ale bojí se jich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejné prostory v řadě čínských měst jsou obsazeny ženami ve středním a vyšším věku. To by asi ostatním nevadilo, pokud by ženy necvičily a netancovaly na velmi hlasitou tradiční čínskou hudbu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V parku je rozestoupena skupina několika desítek seniorek a cvičí, do toho se ozývá hlučná tradiční čínská hudba, kvůli které si ostatní zacpávají uši. To je obrázek řady parků a jiných veřejných prostorů téměř ve všech čínských městech. O kuriozní problematice informoval s odkazem na čínská média britský Guardian.

Tradice z dob kulturní revoluce je mezi staršími ženami značně oblíbená. Často se jedná o ženy, jejichž rodiny vyrostly, ony nemají další příbuzné a čtvercový tanec je pro ně příležitost, jak se socializovat.

Jenže na řadě míst dochází ke konfliktům. Některé skupiny se odmítají o veřejný prostor jakkoliv dělit. Hlasitá hudba znějící od rána až do pozdního odpoledne ruší i obyvatele přilehlých domů a bytů. Když se jim někdo pokouší domluvit, neváhají ho tancující babičky verbálně (a někdy i fyzicky) napadnout.

Většina obyvatel ale jen tiše trpí a neodváží se seniorkám nic říct. „Čtvercové tance jsou historickým pozůstatkem. Mnoho starších lidí si myslí, že celá Čína byla postavena jejich generací. Mají absolutní slovo a výsadní status. Podle nich jsme my mladí neudělali nic a nejsme tak, pochopitelně, způsobilí jim cokoliv říkat,“ uvedl muž z města Kuej-jang, který nechtěl být jmenován.

Čtvercové tance jsou produktem Maovy kulturní revoluce ze 60. let, podle které „lidové tance a cvičení ulevuje medicínským a finančním nákladům a zvyšuje kvalitu života starší populace“.

Smír, pokuty i rušičky

Problém přetrvává roky, někde došlo i k násilným konfliktům. V městské prefektuře Š´-ťia-čuang se sousedé spojili a házeli na tancující babičky zkažené tofu, lili motorový olej a místní média hlásila i házení výkalů.

Některá videa pro změnu zachycují seniorky a jejich doprovod, jak vtrhly na fotbalové hřiště a pozastavily rozehraný zápas, jen aby si mohly zatančit. Další z videí zachycuje konflikt na basketbalovém hřišti.

Autista v domově důchodců roztancoval 101letého muže

Koktejl

„Většina z nich vyrostla v éře Rudé gardy (mládežnické organizace v době kulturní revoluce - pozn. red.) a nerespektují společnost a své okolí,“ uvedl roztrpčeně muž z Kuej-jang.

V některých městech došlo ke smírnému řešení. Tančící seniorky souhlasily s tím, že hlasitou hudbu si budou pouštět do bezdrátových sluchátek. V Tchie-ťin mohou seniorky pro změnu dostat pokutu ve výši 500 jüanů (2500 korun), pokud je jejich hudba příliš hlučná. Na čínských internetových obchodech pak zažívají boom rušičky, které až do vzdálenosti 50 metrů dokážou na dálku vyřadit z provozu hudební reproduktor.

Reklama

Výběr článků

Načítám