Hlavní obsah

Chceme pokuty za špatné předpovědi počasí, dožadují se lidé z turistického ruchu

Novinky, Markéta Klánská

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Tuto větu Rudolfa Hrušínského z Menzelova zpracování Vančurovy knihy Rozmarné léto by mohl letos říct leckterý Evropan. Představitelé z oblasti turistického ruchu v Nizozemsku, Belgii a Velké Británii jsou nespokojeni s tím, že ti, kteří uvádějí předpovědi, dělají situaci ještě mnohem horší. Dožadují se tedy pokut za nepřesné a zavádějící předpovědi.

Foto: Profimedia.cz

Moderátoři počasí se letos prý věnují pouze dešti a nepříznivě tak ovlivňují turistický ruch, Ilustrační foto

Článek

Radní nizozemského města Hoek van Holland si stěžují, že jim „špatné“ předpovědi kazí místní přímořský obchod. Výletníci se totiž zaleknou vidiny nepříznivého počasí a na atrakce nedorazí, i když je počasí ve skutečnosti docela příznivé.

„Minulý týden bylo nad většinou země opravdu krásně, předpovědi ale byly plné dešťů a bouřek, proto lidé zůstali doma,“ uvedl podle deníku Daily Telegraph Joep Thonissen, vedoucí nizozemské turistické asociace Recron.

Thonissen na konto Královského meteorologického institutu (KNMI) se sídlem v Hilversumu, který dodává meteorologické údaje nizozemským televizím, rádiům a deníkům, utrousil uštěpačnou poznámku, že „hustý déšť v Hilversumu ještě neznačí, že prší v celé zemi“.

Mluvčí KNMI Cees Molenaars pro nizozemský deník De Telegraaf v obraně uvedl: „Televize, rádio a tisk používají nezpracovaná data, která jim dodáváme. Je ale pouze na nich, jak jejich předpovědi nakonec vyzní“.

K Nizozemcům se přidali i Belgičani a Britové

„Méně pesimistických předpovědí“ se minulý týden dovolávali i belgičtí úředníci s tím, že vybídli meteorology, aby věnovali stejnou pozornost, kterou věnují dešti, také slunci. A obdobný problém řeší i představitelé úřadů pro turistický ruch ve Velké Británii.

Ředitel oficiálního turistického průvodce Cornwallem Malcom Bell se nechal slyšet, že televizní „rosničky“ jsou posedlé deštěm. Je přesvědčený o tom, že se v bouřkách přímo „vyžívají“, a jejich komentáře pak označil za „zavádějící a nepřesné“. Myslí si tak, že chmurné předpovědi mohou za letošní 15procentní pokles návštěvnosti některých přímořských letovisek. Kontaktoval proto už i britskou meteorologickou kancelář.

„Meteorologové jsou povětšinou velmi profesionální a jejich krátkodobé předpovědi jsou přesné. To mimovolné výroky předpovídajících dělají ze špatné situace ještě mnohem horší. Žádám tedy, aby moderátoři byli upozorněni pokaždé, když utrousí nějakou lehkovážnou poznámku, že mají přinášet přesné a profesionální předpovědi a nemají se nesnažit být komiky na náš úkor,“ uvedl pro deník Daily Telegraph Bell.

Reklama

Výběr článků

Načítám