Hlavní obsah

Cestující v letadle si užili jedinečnou podívanou, opakovat se bude možná za rok

Novinky, vps

Osm hodin letu, přičemž se přistává na stejném místě, z něhož se odstartovalo. Vypadá to jako nepodařený let, během kterého došlo k nějakému problému. Ve skutečnosti se ale jednalo o atrakci, kterou novozélandské aerolinky rychle vyprodaly, a to i přes vysokou cenu letenky. Letělo se totiž za polární září.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se, jak vypadá polární záře z paluby letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Speciální let odstartoval ve čtvrtek z Dunedinu, kde v pátek ráno zase přistál. Na palubě bylo 134 pasažérů, kteří neváhali zaplatit v přepočtu kolem 70 tisíc za letenku. Aerolinky Air New Zealand, s jejichž strojem se letělo, daly letenky do prodeje loni v září a během pěti dní měly vyprodáno, uvedl web CNN. Byl to první komerční let za polární září na světě.

S nápadem přišel astronom Ian Griffin, který je ředitelem muzea ve městě Otago. Inspiroval ho k tomu vyhlídkový let s NASA, během něhož mohl pozorovat právě polární záři. Tentokrát se letělo Boeingem 767, přičemž obsazeny byly jen sedačky u oken, aby měl každý zaručen dobrý výhled.

Polární záři lze samozřejmě spatřit i z povrchu zemského, ale pozorování z velké výšky má své výhody.

„Když jste nad mraky a ve správné výšce, v níž jsou záře běžné, tak je viditelná i slabá záře. Je téměř zaručené, že uvidíte něco krásného,“ citovala CNN meteorologa Brandona Millera.

Příští rok repete

A opravdu se zadařilo, což potvrdil i Griffin, který byl samozřejmě na palubě. „Myslím, že to bylo nádherné. Byli jsme přímo pod ní,“ řekl pro Time. Vzhledem k úspěchu letu ho chce Griffin příští rok uspořádat znova. Použitý Boeing 767 ale čeká vyřazení ze služby, možná tak bude shánět ještě větší letadlo.

Podívanou si užil i fotograf Mark Gee, jehož sestřih z letu si můžete prohlédnout na videu. Gee stihl uspořádat i „první kurz astrofotografie během letu na světě“, jak napsala agentura Reuters.

Polární záři ve vysoké atmosféře vyvolávají masivní erupce slunečních skvrn. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dále do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Rozlišuje se aurora borealis, tedy severní záře, a aurora australis, která je k vidění na jižní polokouli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám