Hlavní obsah

České přání pro Ježíška přistálo v Polsku. Není to poprvé

Novinky, tcs
Aktualizováno

Auto na ovládání, chemickou laboratoř, lego a bonbóny pro sebe i pro brášku, o to vše si psal v dopisu Ježíškovi jistý Tomáš Slavík. Svůj dopis přivázal na balónky a poslal do nebes. Psaní však bohužel neskončilo u Ježíška, ale nedaleko polské Poznaně. Poláci se snažili autora dopisu nalézt, aby mu mohli přání splnit. To se nakonec podařilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V sobotu 2. prosince se trojice přátel — Caro, Magdalena a Kamil — vypravila na procházku se psy do lesa u vesnice Borówiec nedaleko Poznaně. „Procházeli jsme se, klábosili a náhle jsme uviděli něco žlutého,“ popsala listu Gazeta Wyborcza momenty nálezu Magdalena.

Byly to tři balónky, ke kterým byl připevněn dopis, lehce promočený, ale stále dobře čitelný. Autorem byl jistý Tomáš Slavík z České republiky. „Milý Ježíšku, chci, aby tyto Vánoce byly nezapomenutelné,“ píše chlapec v úvodu svého přání, které ještě patřičně dozdobil obrázkem betléma a nakreslenými barevnými dárky.

Tomášovo přání by teď chtěli splnit a opravdu mu udělat Vánoce nezapomenutelné, jenže Tomáš pochopitelně nepřipojil k dopisu svou adresu — Ježíšek takové detaily přece nepotřebuje.

Jednou už to vyšlo

Jenže Caro s Kamilem a Magdalenou ano. Proto zprávu o svém nálezu sdíleli na sociálních sítích a Caro navíc podle serveru TVN24.pl kontaktovala české velvyslanectví v Polsku a polské v Česku.

Není to poprvé, co se podobné přání zatoulalo za hranice k našim severním sousedům. Před třemi roky našel podobný dopis Zbigniew Stawiarski z Čenstochové. [celá zpráva] Autorku tehdejšího dopisu Elišku se nakonec nalézt podařilo a na Štědrý den jí přijel předat dárky zástupce polské velvyslankyně v ČR.

Stejně tak se nakonec podařilo v pátek kontaktovat i rodinu Tomáše Slavíka ze Sezimova Ústí. „Je to nádherný vánoční příběh. Tomáš napsal přání, balonky z náměstí jsme při rozsvěcení stromečku vypustili. Že to spadne v Poznani nás nenapadlo. Je to 530 kilometrů,“ řekla České televizi Tomášova maminka Jitka Slavíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám